Fina placeringar för Sverige i "OS för cyborgar"

​De svenska lagen som tävlade med tankestyrda armproteser lyckades ta hem en bronsmedalj och en sjundeplacering, när den internationella tävlingen Cybathlon 2020 nyligen avgjordes. Totalt deltog 51 lag från 20 länder och Chalmers var en av tävlingsplatserna.​​
– Våra deltagare visade god kämpaaanda och gjorde bra ifrån sig i tävlingen. Med tanke på att de, till skillnad från sina konkurrenter, använder armproteser som även omfattar armbågsleden, är vi mycket nöjda med resultaten, säger lagledaren Max Ortiz Catalan, som tillika är Chalmersforskaren bakom världens första tankestyrda och känselförsedda protes.

Cybathlon har kallats olympiska spelen för cyborgar. Tävlingen vänder sig till deltagare som har fysiska funktionsnedsättningar och använder olika typer av avancerade hjälpmedel med inbyggd robotteknik. Tävlingsgrenarna består av moment från vardagen som kan vara svåra att utföra för den som bär protes eller använder rullstol. Målet med Cybathlon är att synliggöra vad som idag är möjligt att utföra samt att ytterligare driva på utvecklingen inom proteser och andra typer av hjälpmedel.

Arrangörerna på Chalmers vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt hjälpt till att genomföra Cybathon-tävlingen. Ett särskilt tack går till deras samarbetspartners och sponsorer Sahlgrenska universitetssjukhuset, Integrum AB, Stiftelsen Promobilia, IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, Akademiska Hus och A Working Lab.

Foton: Shahrzad Damercheli och Eric Earley

För mer information, kontakta
Max Ortiz Catalan​, institutionen för elektroteknik, Chalmers, 070-846 10 65, maxo@chalmers.se​

Publicerad: to 19 nov 2020.