Vetenskapsfestivalen

 
​Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Det är en mötesplats där forskare under kreativa former ges möjlighet att presentera sin forskning för skolungdomar och allmänhet. Varje år görs i genomsnitt 60 000 besök på festivalens föreläsningar, workshops, debatter och aktiviteter spridda på ett flertal platser runt om i Göteborg. Syftet är att uppmuntra till högre studier och att skapa en positiv attityd till forskning och vetenskap. Chalmers är en av sju stolta huvudmän för festivalen. 

Festivalen är tvärvetenskaplig, årligen återkommande i Göteborg och medlem av European Science Events Association, EUSEA - ett nätverk för populärvetenskapliga evenemang som arbetar för att öka uppmärksamheten kring forskning och utbildning. Evenemanget är miljödiplomerat. 

Nästa festival pågår den 17–28 april 2023 är den tjugosjunde i ordningen. Festivalen 2023 blir både på plats i Göteborg och online. Publika programmet som vänder sig till allmänheten pågår den 18–23 april. Skolprogrammet som vänder sig till elever i grundskolan och de senare åren av förskolan pågår den 17–28 april. Ansökningsperioden för att vara med på Vetenskapsfestivalen 2023 har startat och vi tar emot programförslag fram till den 1 december.​

Tema 2023: Gränser 

Endast fantasin sätter gränser

Vi människor har alltid skapat och utmanat gränser. Vi har fotograferat svarta hål och slagit hål på gamla sanningar, och forskningen ruckar hela tiden på gränsen för vad som är möjligt. Artificiell intelligens närmar sig mänskligt medvetande och bilar behöver snart ingen chaufför. Vi knackar på dörren till Mars. Gränser suddas ut varje dag, men oavsett vad vi människor hittar på så börjar det alltid med en tanke. Tankar som omsätts till idéer, stora som små, som senare leder till forskning och upptäckter. Men var går gränsen för tanken? Finns det någon gräns överhuvudtaget? 

 

Kontakta oss:

För idéer gällande det publika programmet

Johanna Fasth

För idéer gällande skolprogrammet
Dorotea Blank
Tel 031-772 25 55

Sidansvarig Publicerad: ti 04 okt 2022.