Vetenskapsfestivalen


​Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Det är en mötesplats där forskare under kreativa former ges möjlighet att presentera sin forskning för skolungdomar och allmänhet. Varje år görs i genomsnitt 60 000 besök på festivalens föreläsningar, workshops, debatter och aktiviteter spridda på ett flertal platser runt om i Göteborg. Syftet är att uppmuntra till högre studier och att skapa en positiv attityd till forskning och vetenskap. Chalmers är en av sju stolta huvudmän för festivalen. 

Festivalen är tvärvetenskaplig, årligen återkommande i Göteborg och medlem av European Science Events Association, EUSEA - ett nätverk för populärvetenskapliga evenemang som arbetar för att öka uppmärksamheten kring forskning och utbildning. Evenemanget är miljödiplomerat. 

Nästa festival pågår den 2–13 maj 2022 är den tjugosjätte i ordningen. Festivalen 2022 blir en blandning av digitala aktiviteter och aktiviteter på plats på våra arenor i Göteborg. Publika programmet som vänder sig till allmänheten pågår den 4–8 maj. Skolprogrammet som vänder sig till elever i grundskolan och de senare åren av förskolan pågår den 2–13 maj. 

Tema 2022: Det okända 

Vår törst efter kunskap är osläckbar. Vi har kartlagt vår värld och utforskat haven. Ändå är det som om marken expanderar under våra fötter. För varje liten klunk stiger ytan i glaset. Varje genombrott ställer oss inför nya mysterier och underverk. Pandemier, krig, ekologisk kollaps – att inte veta hur det ska gå är närmast en förolämpning mot den moderna människan som gjort säkra data, kunskap och prognoser till vardag. Ändå ligger osäkerhet i vetenskapens natur. Att inte veta är den eviga utmaningen, och bränslet som lyser upp vår väg framåt. Är du redo att utmana det du tror dig veta, hylla nyfikenheten och ta steget ut i Det okända? 

På Vetenskapsfestivalen belyser vi människans strävan efter att ta sig vidare och jordens svar på vår nyfikenhet. Följ med på en resa in i det okända, till nästa nivå där tankar om framtiden formas ur historien och där vårt medvetandes oupptäckta oceaner utmanas.

Kontakta oss:
För idéer gällande det publika programmet
Johanna Fasth

För idéer gällande skolprogrammet
Dorotea Blank
Tel 031-772 25 55

Sidansvarig Publicerad: on 29 sep 2021.