Forskar-grand prix 2014

I slutet av september är det dags för forskare från Göteborgs att tävla om bästa forskningsföredrag. Tävlingen Forskar-grand prix handlar om att presentera sin forskning för en bred allmänhet. Det ska vara fängslande, inspirerande och pedagogiskt – och publiken är med och bedömer vem som är bäst.

Slaget om vem som är bäst på att presentera sin forskning står på nio orter runt om i landet fredagen den 26 september. I göteborgstävlingen möts forskare från Chalmers, Göteborgs universitet och forskningskoncernen Swerea.
 
Forskarna ska ge en presentation på max fyra minuter – i Göteborg startar tävlingen klockan 14:00 i foajén på Universeum. Publiken och en expertjury bedömer bidragen och korar vinnaren.
 
I år arrangeras Forskar Grand Prix i följande städer: Blekinge, Borås, Eskilstuna/Västerås, Göteborg, Kalmar/Växjö, Malmö. Stockholm, Sundsvall och Trollhättan. Den nationella finalen går av stapeln på rockklubben Debaser Medis i Stockholm tisdagen den 25 november kl. 17:00.

Från Chalmers deltar


Anna K Carlsson, från Chalmers industriteknik, som forskar på hur olika typer av whiplash-skydd fungerar för män och kvinnor.


Daniel Persson, från institutionen för fundamental fysik, som forskar om kvantmekaniska egenskaper hos svarta hål och hur de samspelar med djupa frågor inom matematiken.
Tävlingsbidragets titel: Månsken, musik och svarta hål


Fredrik Hedenus, från institutionen för energi och miljö, som forskar om hur biffen påverkar vårt klimat och vad man kan göra åt det.
Tävlingsbidragets titel: Har framtiden råd med biffen?


Från Göteborgs universitet deltar


Anna Jonsson
, från Centre for International Business Studies, vars forskning framförallt är inriktad på betydelsen av kunskapsöverföring som global konkurrens och internationellt företagande medför.
Tävlingsbidragets titel: Guld och gröna skogar – om hållbar framgång i praktiken
 

Cecilia Solér, från företagsekonomiska institutionen, som forskar om hållbar/miljövänlig konsumtion.
Tävlingsbidragets titel: Varför är det så svårt att konsumera hållbart/miljövänligt?

 

Rick Middel, från Institutet för Innovation och Entreprenörskap, som forskar om hur det går att legitimera nya affärsmodeller i ett företag.
Tävlingsbidragets titel: Hur du lyckas sälja in innovationer

Från Swerea deltar


Åsa Lundevall
, som forskar om stickad metall.
Tävlingsbidragets titel: Stickad metall, ett lättviktsmaterialÅsa Lauenstein
, som forsknar om gjutna metaller.
Tävlingsbidragets titel: Dubbelgjutet i samma form


Jury och konferencier

Publikens omröstning kompletteras av en tremannajury:
 
Framförandet (scennärvaro, gestaltning) bedöms av Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg.
 
Struktur (berättande, begriplighet) bedöms av Henrik Kruusval, programledare på Landet runt, Sveriges television.
 
Innehåll (vetenskaplighet) bedöms av Per-Olof Nilsson, professor emeritus vid Tillämpad informationsteknologi, Göteborgs universitet och Chalmers, föreståndare för Fysikaliska leksaker.
 
Konferencier: Dorotea Blank, programchef på Universeum 

Vill du vara med i tävlingen 2015?

Är du forskare vid Chalmers och nyfiken på tävlingen?
Kanske sugen på att vara med nästa år – eller i Science slam på Vetenskapsfestivalen?
Kontakta forskningskommunikatör Anita Fors för mer information.
 
 
 
Bakom Forskar-grand prix ligger föreningen Vetenskap & Allmänhet, i samarbete med landets universitet och högskolor samt de fyra forskningsfinansiärerna Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Tävlingen är en del av EU-kommissionens evenemang Researcher’s Night, som arrangeras samma dag i över 30 länder.

Sidansvarig Publicerad: on 02 jun 2021.