​​Kommunicera forskning på ett begripligt sätt - hur gör man? ForskarFredag är ett av alla initiativ till att låta allmänheten ta del av vetenskap på ett lättfattligt sätt.​​​​​​​​​
Bild: SSBA

ForskarFredag!

Idag är det ForskarFredag, internationellt känd som European Researchers’ Night. En dag då tiotusentals forskare föreläser och erbjuder aktiviteter för allmänheten  en otrolig möjlighet för forskare att kommunicera sin forskning på ett begripligt sätt.​
För det är ju faktiskt jätteviktigt att visa för skolbarn, media och samhället i stort att forskning både kan vara kul, spännande och användbar i vardagen. Det är ju dessutom själva existensberättigandet för den här bloggen... (i alla fall delvis!)

Så vad händer idag i Göteborg med omnejd? Min instutition och Wisekollega Hana Dobsicek Trefna är i Stenungsund och föreläser för gymnasieelever, närmare bestämt om “Kan det vara hälsosamt att stoppa huvudet i mikron?”. I Göteborg kan man fika med forskare på Sjöfartsmuseet mellan 13 och 15 och i Trollhättan så intervjuar radiokändisen Morgan Larsson forskare à la Skavlan, bland annat.

Dagen till ära tänkte jag förstås också passa på att kommunicera lite extra. Som en del läsare kanske känner till vid det här laget går min forskning ut på att tillämpa maskininlärning på medicinska bilder. Det vill säga, man hjälper en dator att lära sig själv att känna igen till exempel organ, vävnader eller tumörer. En metod som har varit väldigt populär inom maskininlärningsfältet de senaste åren är “Deep learning”. Mycket förenklat kan man säga att “Deep learning”-algoritmen ser lite ut som den mänskliga hjärnan, med miljontals hjärnceller med kopplingar till varandra. Och precis som för människan tar det lång tid för en dator att lära sig saker med “Deep learning”  det kan ta veckor eller månader för datorn att lära sig skilja på en hund och en katt till exempel.

Här kommer några av mina favoriter när det gäller kreativa (men kanske inte fullt så användbara?) tillämpningar på “Deep learning” som man kan sitta och leka med där hemma:

  • Prisma: Transformerar foton till konstverk i samma stil som en mängd olika kända konstnärer. En personlig favorit då jag älskar konst, och tycker det är utmärkt exempel på modernt bevarande av kultur.  
  • DeepDream: Innehållet är delvis likt Prismas, men dessutom kan man låta datorn “drömma” – ge datorn ett fotografi av en vacker sommmardag och låt den fantisera om vad molnen ser ut som, precis som vi människor gör ibland!
  • Musikkomposition: Detta är min absoluta favorit, även om jag inte kan hitta någon klockren app eller liknande. Ett flertal olika forskare och forskningsgrupper har lekt med att lära datorn komponera egen musik, allt från klassisk musik till techno. Jag har själv spelar piano och trummor och tycker det är otroligt fascinerande att vi faktiskt kan lära en dator att skapa konst! Smakprov på datorers musikaliska förmågor:
Slutligen: forskning är roligt och spännande! Det finns självklart arbetsdagar som inte är superkul, men för det mesta tror jag livet som doktorand gör mitt liv mer rikt och mig själv mer fördomsfri och öppen för nya idéer. Glöm nu inte att inspireras under dagen!

Text: Jennifer Alvén, doktorand på institutionen för Signaler och system.

Sidansvarig Publicerad: on 02 jun 2021.