​Toffsmössa eller doktorshatt? Student eller forskare​? Svaret är inte alltid självklart.​​
Foto: ​Chalmers

20 år i skolbänken?

​Skräcken: Jag är på födelsedagskalas. Allt är på topp – tårta, fint väder, trevliga människor – you name it. Livet kunde inte varit enklare. Plötslig frågar min fästmans mosters kusins hunds fodervärd (eller liknande): “Vad arbetar du med då?”. Paniken stiger inombords. Kaos. Kan jag gömma mig någonstans? Kanske låtsas att jag inte hörde? Kan jag ljuga och säga att jag faktiskt är brandman? Eller kanske...?
Det är nämligen så att som doktorand kan det vara sjukt svårt att förklara vad man arbetar med för människor man inte känner (det vill säga människor man inte vet någonting om). Somliga vet knappt vad en PhD är, andra vet exakt vad det handlar om. Är man inte försiktigt nog kanske man till och med blir ombedd att undersöka någons axel (“du som ändå ska bli doktor?”). Inte blir saken enklare av att jag dessutom doktorerar i medicinsk bildanalys – det är liksom för många ord relaterade till sjukvård för att en icke insatt person ska få det att gå ihop med att jag inte är läkare. Efter att ha doktorerat i drygt ett och ett halvt år har jag därmed nödgats att utarbeta ett antal standardformuleringar baserade på frågeställarens förmodade utbildningsnivå:

• Grundskola/gymnasium: Jag forskar på att lära datorn att hitta och linjera ut organ i röntgenbilder.
  • Högskola/Universitet (ej medicin eller teknisk): Jag doktorerar i matematik och datavetenskap tillämpat på röntgenbilder.
  • Högskola/Universitet (medicin): Jag doktorerar på Chalmers i att lära datorn att automatiskt segmentera organ i till exempel CT och MR.
  • Högskola/Universitet (teknisk): Jag doktorerar i bildanalys och maskininlärning med tillämpning på medicinska bilder.
Sen så finns det förstås en mängd andra faktorer som avgör svarets karaktär. Är jag på banken till exempel och förhandlar om räntan på mitt bolån så refererar jag gärna till min “anställning på universitetet”, medan jag på Espresso House glatt langar upp mitt Mecenatkort.

Så vad sysslar jag med? Officiellt innehar jag tjänsten “forskarstuderande”, så det måste väl ändå betyda att jag är en student. Tentaångest slipper jag knappast undan (även om 60 högskolepoäng totalt under fem år känns relativt harmlöst jämfört med en civilingenjörsexamen) och sovmorgnar har jag gott om. Å andra sidan – jag känner mig verkligen inte som en student när jag muttrande tränger mig förbi pubkön utanför Kajsabaren på vägen hem från en tuff arbetsdag. Och numera får jag ju faktiskt lön varje månad... Och betald semester. Och eget kontor. Och gratis kaffe. Och friskvårdsbidrag. Och julbord. Och... så vidare. Resonemanget kan fortsättas i evighet, men bäst sammanfattas det nog i bilden nedan från “Piled Higher and Deeper” av Jorge Cham (www.phdcomics.com).

Text:  Jennifer Alvén, doktorand på Signaler och system.

Publicerad: to 08 sep 2016. Ändrad: må 19 sep 2016