Virtuella världar: ord och bilder

”För många munnar som säger samma sak, öronen blöder av onödigt tjat.” Så sjöng Nisse Hellberg i Wilmer X på arg skånska 1983. Albumet heter Djungelliv och just den textraden finns i Blod eller guld.
Jag har tänkt på den där textraden av och till genom åren. Som forskare och lärare så är samtalet – muntligt eller i text – den luft vi andas, det vatten vi rör oss igenom. Jag arbetar själv mycket med film och bilder, ändå tillbringar jag säkert sju av arbetsdagens åtta timmar i ordens sällskap. Jag läser och lyssnar, jag skriver och pratar.

I praktiken blir det ärligt talat långt mer än åtta timmar när exjobb, essäer, forskningsrapporter och böcker ska läsas hemma på kvällen. Att då och då gå in i Kuggen Medialab och redigera en filminspelning kan ibland kännas som att ta ett djupt friskt andetag. Bilder, ett annat språk. Tänk hur vår kultur domineras av dessa två uttrycksmedel; ord och bilder.

Men idag sitter jag hemma och redigerar mina texter i avhandlingen. Hellbergs klagan över onödigt tjat gäller även min avhandling, även jag säger samma sak. Jag försöker ha den där sångtexten som ett rättesnöre. Varje mening och varje ord ska vägas på våg. Texten ska destilleras, effektiviseras, den ska vara exakt och tydlig.

Text: Thommy Eriksson, doktorand på institutionen för tillämpad IT, avdelningen för interaktionsdesign


Bildtexter:
Bild 01: En word cloud-bild som visualiserar de mest använda orden i ett kapitel i Thommys avhandling.
Bild 02: Det finns andra språk än det skrivna; form, färg, textur, rytm.

Sidansvarig Publicerad: ti 08 apr 2014.