Virtuella världar: mikrofilmfestival

Idag ska min forskargrupp – Digital gestaltning – ha seminarium. Jag skrev igår om hur mycket vi akademiker pratar och seminariet är en väldigt typisk form av diskussion.
En urbild är de grekiska filosoferna som satt under ett olivträd och försökte argumentera sig fram till hur en stat bör styras eller vad världen omkring oss egentligen består av. Jag vet inte om det var så det faktiskt gick till men det är en fin bild att tänka sig.

Idag ska vi dock inte sitta under ett olivträd utan vi stänger in oss i mörkret i Valands filmvisningsrum, för vi ska ha en mikrofilmfestival. Vi har valt ut ett par kortfilmer var som vi ska se och sedan prata om. Syftet är att det ska ge inspiration till den forskning vi arbetar med och det är också ett sätt för oss att skapa en gemensam tanke om hur vi forskar i vår grupp.

Jag har funderat i ett par veckor på vilka filmer jag vill visa och jag har en kort lista som jag kommer att välja något spontant ur. De är på olika sätt ganska fantastiska filmer.
  • All is full of love, musikvideo från 1999 av Björk, regisserad av Chris Cunningham. Vacker och med mycket symbolik att fundera på.

  • Rap God, musikvideo från 2013 av Eminem, regisserad av Rich Lee. En visuell marängsviss; inte så mycket innehåll men gott om ögongodis med läckra associationer till virtualitet och media.

  • Pale blue dot, kortfilm från 1994 av Carl Sagan. Den här är så enkel; endast en stillbild av jorden med astronom och vetenskapskommunikatör Carl Sagans röst som berättar om vår plats i universum. Bilden är tagen av rymdsonden Voyager 1990 från ett avstånd av sex miljarder kilometer. Jorden är bara en enda pixel i bilden. I all sin enkelhet är det en väldigt känslosam film. I all sin enkelhet är den raka motsatsen till de första två filmerna på listan.

  • Ryan, dokumentär från 2004, regisserad av Chris Landreth. Den här 3d-animerade dokumentären handlar om den kanadensiske animatören Ryan Larkin. Kan en dokumentär vara 3d-animerad? Kan innehållet vara äkta även om bilderna är ”konstgjorda”?

Text och bild: Thommy Eriksson, doktorand på institutionen för tillämpad IT, avdelningen för interaktionsdesign


Bildtext: Filmtajm i Valands visningsrum.

Sidansvarig Publicerad: on 09 apr 2014.