Sofia ska titta på supernovarester hos Nasa

Sofia Wallström är doktorand inom astronomi. Hon använder stora teleskop för att studera stoft (som damm- eller sotpartiklar) och molekyler i supernovarester – det som blir kvar när en stjärna har exploderat. I slutet av april har hon fått observationstid med Nasas flygplansteleskop Sofia för att titta på en supernovarest som heter Cassiopeia A.
En supernova är dödsexplosionen av en stor stjärna som väger mer än åtta gånger så mycket som solen, eller cirka 10^31 kilo (det vill säga 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kilo). När stjärnan exploderar kastar den av sig det mesta av dessa 10^31 kilo av materia, som formar ett stort expanderande skal. Detta är en supernovarest.

– Jag vill veta hur en supernova påverkar sin omgivning, och vad den tillför sin galax. I en supernova formas tunga ämnen, molekyler, stoft, med mera, men om allt detta lyckas spridas ut i galaxen beror på hur supernovaresten beter sig. Supernovans enorma explosionsenergi skapar chockvågor, som senare kan förändra eller förstöra stoft och molekyler som finns i supernovaresten.

Med Sofiateleskopet ska hon titta på några olika atomlinjer som berättar om förhållanden i gasen – som till exempel täthet och temperatur – som är framför och bakom en chockvåg som rör sig igenom supernovaresten.

– Genom att studera chockvågens påverkan kan vi ta reda på hur mycket av supernovans material som kommer att spridas vidare ut i galaxen.

Följ med på Sofias resa till Nasa här i Forskning pågår.


Bildtexter:
1. Doktorand Sofia Wallström. Foto: Onsala rymdobservatorium/R. Cumming
2. Sofiateleskopet ombord sitt flygplan. Foto: NASA Photo / Carla Thomas

Sidansvarig Publicerad: sö 27 apr 2014.