Nasa: hemma igen

Jag är hemma igen, efter en lång resa, och det känns skönt att få sova ut i min egen säng. Det har varit en rolig resa, även om det inte riktigt gick som förväntat med observationerna av syrelinjer i supernovaresten Cassiopeia A.
Nu kan jag inte göra så mycket mer än vänta på den färdiga datan från FIFI-LS teamet. De måste först reducera datan: ta bort strålningen från atmosfären och olika effekter från teleskopet och instrumentet, så att bara strålningen från rymden kvarstår. Innan dess vet jag inte säkert hur det kommer att se ut.

Men från den preliminära dataanalysen som gjordes på Sofiaflygningen så ser det inte ut som mina syrelinjer är detekterade. Att vi inte ser de linjer som vi förväntar oss kan betyda att gasförhållandena i Cassiopeia A inte ser ut som vi trott. Då kan jag använda datan utan linjer för att sätta en övre gräns på hur starka linjerna kan vara utan att synas i datan, och därmed begränsa gasens möjliga temperatur och täthet.

Att analysera data utan linjer är inte lika spännande som data med linjer, men det kan fortfarande ge oss kunskap om gasen i Cassiopeia A. Och det hjälper också FIFI-LS teamet analysera hur deras instrument fungerar och hur känsligt det är, så att de kan använda instrumentet på bästa sätt.

Allt som allt har jag haft en kul vecka i Palmdale, och det var häftigt att få flyga med Sofia. Jag hoppas att jag kan få ut något intressant ur datan, när jag så småningom får den. Nu ser jag fram emot att få vara hemma ett tag och få sova som vanligt!

Text och bild: Sofia Wallström, doktorand på institutionen för rymd- och geovetenskaper


Bildtexter:
Bild 1: Solnedgång från Sofiaflygplanet
Bild 2: Det har gått och blivit vår medans jag var borta!

Sidansvarig Publicerad: on 30 apr 2014.