Ison: Onsala 29 november 2

Det är morgonen efter och kometen Ison är på väg ut från mötet med solen. Eller det som finns kvar av den.
Under själva passagen igår kväll blev kometen ljussvagare i bilderna som sändes ner från rymden av Nasa/ESA-sonden Soho, men nu på morgonen har den blossat upp igen. Nya svansar syns. Är det här något tillfälligt eller något som kommer att hålla i sig? Är det mest bara stoft som lyser eller har nya reserver av vattenånga frigjorts?

Om några timmar börjar vi Onsala rymdobservatoriums kanske viktigaste observationer under den här kampanjen. Vi kommer att behöva ta beslut om rätt taktik. Vi kommer att behöva hitta en bra balans mellan att observera säkra molekyler som kan ge oss signal som vi kan lita på – och att leta efter mer oväntade molekyler som den här unika kometen och detta nya unika utbrottet ger oss en chans att titta efter.

Läs Karl Battams senaste blogginlägg hos Nasa: Schrödinger's Comet
och hör Eva prata i P1 i morse: SR Vetenskap & miljö: Oklart om "århundradets komet" klarat sig

Text och foto: Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers

Bildtexter:
Bild 1: Spänt läge minibussen mot Onsala med senaste kometbilden på datorskärmen.
Bild 2: Isons nya ansikte, sedd från Soho tidigare i morse. Bild: Nasa/ESA


Läs mer:
Ison: Onsala 29 november 1
Ison: Onsala 28 november
Ison: Chile 27 november
Ison: Onsala 27 november
Ison: Chile 24 november
Ison: Onsala 21 november
Ison: Chile 19 november
Ison: Chile 18 november
Ison: Onsala 18 november
Ison: Chile 17 november
Ison: Chile 16 november
Ison: Chile 15 november
Ison: Onsala 15 november
Chalmersastronomer bevakar komet Ison

Om teleskopen
Observationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7 december. Onsala rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser (geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i gasmoln i Vintergatan och bortom den.

Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium från teleskopet Apex, 5 100 meter över havet i Atacamaöknen i norra Chile. Apex är ett samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs av ESO.


Sidansvarig Publicerad: ti 04 feb 2014.