Ison: Onsala 29 november 1

Vad var det första som dök upp i huvudet när jag slog upp ögonen nyss? Ison såklart. Har det hänt något nytt över natten? Hur var det med det där som faktiskt verkade komma ut på andra sidan?
Kollar snabbt solforskarnas twitter-feeds, email och bloggar: Det verkar som om någon beståndsdel av Isons kärna faktiskt har överlevt, för nu har vi återigen en kropp i solteleskop-bilderna (se ovan) från vilken en svans har börjat växa igen!

Men detta har tagit alla med överraskning och ingen kan ännu säga om detta innebär att vi trots allt kommer att kunna se Ison på himlen i december, eller hur stark den i så fall kommer att vara.

Som astronom som jobbar med interstellär kemi i vanliga fall är jag verkligen inte van vid så här snabba händelseförlopp och det känns fantastiskt att kunna följa utvecklingen hos ett objekt i så gott som realtid på det här sättet - särskilt som komet Ison har visat sig göra precis som den vill!

Text: Eva Wirström, forskarassistent vid institutionen för rymd och geovetenskap, Chalmers

Bild: Nasa/ESA Lasco c3


Läs mer:
Ison: Onsala 28 november
Ison: Chile 27 november
Ison: Onsala 27 november
Ison: Chile 24 november
Ison: Onsala 21 november
Ison: Chile 19 november
Ison: Chile 18 november
Ison: Onsala 18 november
Ison: Chile 17 november
Ison: Chile 16 november
Ison: Chile 15 november
Ison: Onsala 15 november
Chalmersastronomer bevakar komet Ison

Om teleskopen
Observationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7 december. Onsala rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser (geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i gasmoln i Vintergatan och bortom den.

Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium från teleskopet Apex, 5 100 meter över havet i Atacamaöknen i norra Chile. Apex är ett samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs av ESO.

Sidansvarig Publicerad: ti 04 feb 2014.