Ison: Onsala 28 november

Det verkar tyvärr inte som om någon större del av komet Ison har överlevt sin solpassage ikväll.
Jag har följt det hela live via Nasa Goddards Google+ Hangout och Youtube-sändning, och redan på väg in mot solen, någon timme innan närmaste passage, kunde man se i bilder från solteleskopet Soho hur kometen liksom sträckts ut till en enda lång svans, vilket man förväntar sig om den brytits upp till småstenar.

Efter solpassagen kunde man svagt se något material "komma ut på andra sidan", men det är förmodligen inte en hel komet som kommer att vara synlig på himlen i december som vi hade hoppats.

Kan dock fortfarande inte släppa Ison helt: Vår plan för imorgon är ju att observera molekylära beståndsdelar av stoft, så det kanske kanske kan ge något...

Text: Eva Wirström, forskarassistent vid institutionen för rymd och geovetenskap, Chalmers


Läs mer:
Ison: Chile 27 november
Ison: Onsala 27 november
Ison: Chile 24 november
Ison: Onsala 21 november
Ison: Chile 19 november
Ison: Chile 18 november
Ison: Onsala 18 november
Ison: Chile 17 november
Ison: Chile 16 november
Ison: Chile 15 november
Ison: Onsala 15 november
Chalmersastronomer bevakar komet Ison

Om teleskopen
Observationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7 december. Onsala rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser (geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i gasmoln i Vintergatan och bortom den.

Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium från teleskopet Apex, 5 100 meter över havet i Atacamaöknen i norra Chile. Apex är ett samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs av ESO.

Sidansvarig Publicerad: ti 04 feb 2014.