Banner image and link - 220 * 110 px (width* height)
Dagsformen hos kometen då? Svår att se på himlen för den som inte har teleskop och även för oss och Apex var den ljussvagare än igår. Hälften så mycket strålning från blåsyremolekyler (HCN eller vätecyanid) som igår.
Vad händer hos kometen? Den ser ju fantastisk ut i astrofotografernas bilder på
spaceweather.com eller svenska
www.astronet.se, med en lång till synes fladdrande svans och ett lysande runt huvud med bågchock mot solen. Molekylerna släpps ut från den pyttelilla kärnan och vad som egentligen pågår där just nu lär vi få reda på först när forskarna sammanställt mätningar från många olika teleskop.
Från Nasa mejlar Evas kollega Geronimo Villanueva som även har observerat kometen med andra teleskop. Ison verkar vara en ovanlig komet, säger han. Aktiviteten påminner om en bergochdalbana. Kometen gör som den vill.
Det är riktigt kul att observera något som händer just nu på himlen, något som utvecklas från dag till dag och timme till timme. Förr jobbade jag med supernovor, exploderande stjärnor som också är svåra att planera för och ibland nyckfulla i sitt beteende.
Ändå drabbas jag av lite ågren efter dessa dagar – jag tänker att forskarteamet som beställde observationerna hade gjort annorlunda om de hade varit på plats själva. De hade satsat på att kometen skulle vara mycket mer generös med sin molekylstrålning, och hoppades på banbrytande mätningar som inte gick att få till. Men det finns gränser för hur välförberedd man kan vara för det oväntade.
Bild: Observationer på gång, sedd på kontrollrummets datorer.
Text och foto: Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers
Läs mer:Ison: Onsala 18 novemberIson: Chile 17 novemberIson: Chile 16 novemberIson: Chile 15 novemberIson: Onsala 15 novemberChalmersastronomer bevakar komet IsonOm teleskopenObservationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om
Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7
december. Onsala
rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit
ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en
del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser
(geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i
gasmoln i Vintergatan och bortom den.
Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium
från teleskopet Apex, 5 100 meter över havet i Atacamaöknen i norra
Chile. Apex är ett
samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala
rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs
av ESO.