Under vår färd med bilen upp till teleskopet ställer månen, avundsjuk på utbölingen som stjäl all uppmärksamhet, upp med en sällsynt vacker nedgång över det vidsträckt torra ökenlandskapet med avslutning bakom
teleskopet.
Solen går upp och vi får vänta ett tag innan vi kan observera kometen. Under tiden tar vi bilder på blazarer, strålning som varit på väg hit i miljarder år från avlägsna supertunga svarta hål. Det är ett projekt som kollegor vid KTH i Stockholm genomför för att jämföra blazarernas föränderlighet i olika nyanser av ljus – submillimeterljus med Apex och gammastrålning med rymdteleskopet Fermi – för att undersöka hur de svarta hålen klarar av att alstra så kraftig strålning som de gör.
Först efter det känns det som att kometen får chansen att visa vad den går för. Vi samlar spektra i olika frekvensband där molekyler av blåsyra (HCN) strålar. Det blir lite meck med skriptspråket som hör till instrumentet, och jag blir både lättad och glad av att se graferna vi fått fram, som ska berätta hur bra kometen är på att producera blåsyra och hur fort den kastas iväg.
Det goda humöret håller i sig i bilen ner. Mauricio berättar om dagens presidentval i Chile och dess minst sagt spännande historiska bakgrund. På en kulle ser vi en trio vicuñas, den lokala lamavarianten, men höjdpunkten blir när transportbilen Otto passerar med en gigantisk antenn på ryggen, stor som Apex fast mobil, på väg upp till Chajnantorplatån för att bli en del av Alma och en del av framtiden.
Text och foto: Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers
Bildtext: Fullmånen går upp bakom den ikoniska vulkanen Licancabur, och kastar skuggor i ökenluften runt berget.
Läs mer:Ison: Chile 16 novemberIson: Chile 15 novemberIson: Onsala 15 novemberChalmersastronomer bevakar komet IsonOm teleskopenObservationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om
Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7
december. Onsala
rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit
ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en
del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser
(geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i
gasmoln i Vintergatan och bortom den.
Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium
från teleskopet Apex, 5 100 meter över havet i Atacamaöknen i norra
Chile. Apex är ett
samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala
rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs
av ESO.