Bloggar om forskning

På Chalmers vill vi bejaka våra medarbetares möjligheter att aktivt ta del av digitala nätverk. Vi tror att en sådan inställning leder till många positiva effekter för Chalmers. Därför har vi samlat länkar till ett urval bloggar, i bokstavsordning, som har anknytning till forskning och annan vetenskaplig verksamhet. Längre ner på sidan hittar du ett automatiskt flöde med de senaste inläggen på forskarbloggarna.

Chalmersforskare som bloggar och gör poddar

 
4KNOWLEDGESHARE
Doktorand Naga VishnuKanth Irukulapati började blogga hemma i Indien 2007. Genom bloggen kan man följa hans ansökan till masterutbildning på Chalmers, resan till Sverige och vidare till den doktorandtjänst han nu har. Naga bloggar på engelska.
Läs bloggen 4knowledgeshare
 
99, OUR 68
Karl Palmås är docent på Chalmers. Karl sorterar sina blogginlägg i mer än 50 kategorier; utöver 68-tänk och 99-tänk finns allt från agri/bio och aktivism till välfärdsekonomi och Whitehead.
Läs bloggen 99, our 68
 
DISRUPTIVE INNOVATION
Christian Sandström är forskare vid avdelningen för innovationsteknik. Han bloggar både på engelska och svenska i två olika bloggar. Den här är på engelska och handlar om innovationer i upplösning. Han ger såväl historiska som samtida reflektioner kring teknisk förändring.
Läs bloggen Disruptive innovation

EKOLOGISTAS
Inte mindre än fyra chalmersforskare finns med i det nätverk av unga akademiker som på olika sätt arbetar med hållbar utveckling och skriver på bloggen Ekologistas: Johnn Andersson (föreståndare för Ocean Energy Centre, sjöfart och marin teknik) , Oskar Englund (doktorand, fysisk resursteori), Andreas Hanning (projektledare, sjöfart och marin teknik) och Henric Lassesson (doktorand, industriell materialåtervinning).
Läs bloggen Ekologistas
 
FLÖDEN
Teknik- och ekonomihistorikern Gustav Sjöblom på Chalmers forskar framför allt om informationsteknikens och transporternas moderna historia. Bloggen handlar om gränslandet mellan teknik, ekonomi, samhälle och kultur.
Läs bloggen Flöden

FUTURE OF INTELLIGENCE
Professor Devdatt Dubhashi och hans tre doktorander Fredrik Johansson, Mikael Kågebäck och Olof Mogren från maskininlärningsgruppen på avdelningen för datavetenskap delar med sig av tankar och reflektioner kring intelligens, teknologi och forskning.
Läs bloggen Future of intelligence
 
HÄGGSTRÖM HÄVDAR
Matematikprofessor Olle Häggström på Chalmers är en flitig bloggare. Matematisk statistik är hans specialområde. Han skriver inte bara blogginlägg utan även böcker, till exempel Slumpens skördar (Studentlitteratur, 2004) och Riktig vetenskap och dåliga imitationer (Fri Tanke, 2008).
Läs bloggen Häggström hävdar
 
INCREASING ENERGY EFFICIENCY IN SHIPPING
Hannes Johnson är doktorand i marin miljöteknik. Han bloggar om energieffektivisering till sjöss – på engelska. Framför allt handlar det om forskningsprojektet Implementing Energy Management Systems in Shipping.
 
INGO RAUTH
Doktorand Ingo Rauth vid avdelningen för innovationsteknik på institutionen för teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers bloggar på engelska om ”facilitating design driven innovation”, det vill säga att underlätta designdriven innovation.
Läs bloggen Ingo Rauth
 
KOLLA FACIT
Christian Sandström är forskare vid avdelningen för innovationsteknik. Han bloggar kring samspelet mellan teknisk förändring, företagande och strukturell omvandling. Bloggen har fått namn efter den svenska räknemaskinstillverkaren Facit, som kollapsade i början av 1970-talet. Christian vill att vi ska lära av historien.
Läs bloggen Kolla facit
 
LOGISTIKFOKUS
Per Olof Arnäs är doktor i logistik och forskar på Chalmers. Han är den sammanhållande kraften på bloggen Logistikfokus, som handlar om logistik, transport och Supply Chain Management. Inte mindre än 22 skribenter har någon gång skrivit inlägg på bloggen.
Bland skribenterna på Logistikfokus finns även Maria Lindholm och Andreas Hagen, som båda är doktorander på avdelningen Logistik och transporter på Teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers.
Läs bloggen Logistikfokus
 
MARK FOREMAN'S BLOG
Docent Mark R. StJ. Foreman är kemist som arbetar med både kärnkemi och återvinning av restprodukter inom industrin. Han bloggar på engelska om såväl kemi som en rad andra ämnen. Efter händelserna i Fukushima 2011 har han skrivit mycket om kemin i samband med allvarliga kärnkraftsolyckor.
Läs bloggen Mark Foreman's blog

MASKINRUMSERGONOMI OCH SÄKERHET
Monica Lundh bloggar om ett forskningsprojekt om maskinavdelningen ombord på fartyg. Projektet har fokus på arbetsmiljö, maskinrumspersonalens roller, design och regelutveckling och är finansierat av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.
 
MELLANPLATS
Docent Jenny Stenberg med flera har bloggat om ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om samspelet mellan medborgarinitiativ och inbjudet deltagande i stadsutveckling. Projektet involverar akademiker vid Chalmers och Göteborgs Universitet samt praktiker från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen.
Läs bloggarkivet Mellanplats
Bloggen ersattes i februari 2013 av hemsidan Mellanplats
 
ORGANIC CHEMISTRY TEACHING
Mark R. StJ. Foreman bloggar också på engelska om att undervisa i organisk kemi på universitetsnivå, med fokus på första året. Han publicerar bland annat diagram och bilder som ökar förståelsen för organisk kemi.
Läs bloggen Organic Chemistry Teaching

SUBURBS DESIGN
Förort – design & framtida utmaningar är ett projekt inom masterutbildningen Design för hållbar utveckling, där studenterna ska lära sig metoder för medborgarnas deltagande i design- och planeringsprocesser. Kurslokalerna finns mitt i förorten, vid Hammarkulletorget. Pål Castell på Chalmers Arkitektur är kursledare.
Läs bloggen Suburbs design
Det finns också flera studentbloggar knutna till projektet:
 
UPPSALAINITIATIVET
Matematikprofessor Olle Häggström har inte bara en egen blogg, han är också en av 13 skribenter i bloggen Uppsalainitiativet som sprider kunskap i klimatvetenskapliga frågor kring global uppvärmning och tillhörande klimatförändringar.
Läs bloggen Uppsalainitiativet

Poddradio

Poddradio – eller poddsändning eller podcast – är en sorts radioprogram som man kan lyssna på via internet. Sändningarna finns tillgängliga att lyssna på när som helst.

LOGISTIKPODDEN
Logistikpodden är en podcast (radioprogram online) som fungerar som en systerkanal till Logistikfokus. Poddkanalen utforskar logistiken genom samtal tillsammans med branschens eldsjälar och experter. Logistikpodden har en egen sida där man kan bläddra bland och lyssna på de olika avsnitten.
Lyssna: Logistikpodden

LIV OCH TRAFIK – en kunskapspodd
På Liv och trafik-podden berättar man om trafiksäkerhetsforskning och ger exempel på framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete. Ansvarig utgivare är NTF Väst i samarbete med Chalmers trafiksäkerhetscentrum Safer.
Lyssna: Liv och trafik

Forskartwitter

Twitter till Chalmers twitterkonto adresseras till @chalmersnyheter – använd gärna hashtagen #chalmersftw om saker som sker på Chalmers.De uppfattningar, åsikter, övertygelser och attityder som uttrycks via sociala medier och andra offentliga forum står för den enskilde medarbetaren. De återspeglar inte nödvändigtvis den allmänna hållningen på Chalmers.
 
Om du har förslag på sociala medier som borde finnas med på listan, hör av dig till Anita Fors.
 
Om du hittar sociala medier på vår lista som bryter mot god ton ber vi dig anmäla detta till Anita Fors.
 
 
 

Senaste inläggen från forskarbloggarna

Sidansvarig Publicerad: on 07 apr 2021.