Samverkan med industrin gynnar forskning om antibakteriella material

Bild 1 av 4
Biträdande professor Roland Kádár visar den nya utrustningen för medarbetare på Wellspect.
Adjungerad professor Martin Lovmar testar den nya utrustningen.
Biträdande professor Roland Kádár visar den nya utrustningen för medarbetare på Wellspect.
Medarbetare från Wellspect på besök hos forskargruppen inom reologi och bearbetning av mjuk materia.
Bilder från Wellspect Healthcares besök på institutionen för industri- och materialvetenskap. Foto: Marcus Folino.

Företaget Wellspect Healthcare har nyligen placerat ny avancerad utrustning på Chalmers, som en del av ett pågående samarbete. Utrustningen bidrar till Chalmers materialforskning och förstärker organisationernas samarbete inom utveckling av antibakteriella material.

Som en del av Chalmers samarbete med företaget Wellspect Healthcare har en så kallad extruder placerats vid institutionen för industri- och materialvetenskap. En extruder är en maskin som används för att tillverka produkter baserade på polymer, såsom exempelvis plast. Praktiskt taget omvandlar maskinen råmaterial till en färdig produkt.

Den nya utrustningen förstärker forskningsinfrastrukturen för materialutveckling på Chalmers och bidrar till forskning om bearbetning av polymer. Placeringen av utrustningen ger även Wellspect möjlighet att använda den med stöd av specialiserade forskare.

– Det här upplägget gynnar verkligen båda parter. Vi får tillgång till den senaste utrustningen utan att själva behöva investera i den, samtidigt som de får vår expertis som stöd, säger Roland Kádár, biträdande professor vid institutionen för industri- och materialvetenskap och ledare för forskargruppen inom reologi och bearbetning av mjuk materia.

Mer information

Roland Kádár
  • Biträdande professor, Konstruktionsmaterial, Industri- och materialvetenskap
Martin Lovmar
  • Adj professor, Systembiologi, Life Sciences

Skribent

Julia Romell