August tävlar på världsnivå i orientering

Bild 1 av 1
Manlig orienterare med karta i skogen
August läser industriell ekonomi vid Chalmers, samtidigt tävlar han i orientering och har varit en del av det svenska landslaget sedan 2021. Här berättar han hur det går att kombinera en civilingenjörsutbildning med elitidrotten.
Man på prispall.

Varför valde du Chalmers?
– Först lockades jag av Göteborg för att staden i sig är en så fin miljö. Jag visste också att Chalmers är en erkänd skola. Sedan hade jag hört talas om att det fanns flera andra orienterare som tidigare kombinerat en civilingenjörsutbildning på Chalmers med idrott på världsklassnivå. Sara Hagström som slutade för några år sedan var aktiv i A-landslaget samtidigt som hon pluggade heltid på helfart. Bevisligen visar detta att upplägget fungerar och ger rätt stöd för att man ska kunna satsa på sin idrott.

Hur balanserar du studier, träning och tävlingar?
– Jag planerar långsiktigt och försöker vara flexibel. Nu läser jag på 50 procent för att få mer tid till träningen. Planeringen för studierna och orienteringen är förhållandevis lika båda två. Det handlar om att ha en långsiktig plan.

Många är förvånade över att det går att kombinera, men jag har inte ens behövt tänka på det

Vad får du för stöd från Chalmers som elitidrottare?
– Chalmers är både riksidrottsuniversitet (RIU) och ett elitidrottsvänligt lärosäte. Jag har fått skriva tentor på distans och även fått ekonomiskt stöd när vi representerade Chalmers på student-VM vilket har varit fantastiskt! Vi läser ofta två kurser parallellt, vilket underlättar när jag har valt att gå ner till 50 procent i studietakt. Många är förvånade över att det går, men jag har inte ens behövt tänka på det. Det har funkat väldigt smidigt.

– Jag har också haft mycket kontakt med min studie- och yrkesvägledare på Industriell ekonomi. Vi har mejlat ända sen jag började, och det har blivit en evighetslång tråd. Jag är verkligen tacksam för all hjälp jag får från henne.

Hur är studentlivet på Chalmers?
– De första åren var jag med mycket i träningar, fester och aktiviteter via Chalmers orienteringsförning. Det är en väldigt trevlig grupp. Den senaste tiden har jag inte varit med lika mycket, men det beror nog på att min generation börjar bli klar med studierna. Det blir mindre naturligt att hänga med då, men jag har verkligen uppskattat det. Det fina med föreningen är också att det inte bara är elitidrottare med, utan det är en grupp för alla, både nybörjare och mer erfarna.

För en nyinflyttad orienterare i Göteborg - vilket är det bästa orienteringsstället?
– Jag skulle nog säga att majoriteten av stadens studentorienterare bor i Studiegången. Det är SGS område för studentbostäder strax öster om stan, med väldigt nära till Skatås som är det största skogsområdet i stadsmiljö. Det skulle jag verkligen rekommendera alla att bo nära.

Kombinera sport och studier

Sport och studier

Är du intresserad av att idrotta eller utveckla tekniska lösningar inom sport? Ett brett utbud av aktiviteter och föreningar gör att det finns någonting för alla på Chalmers. Hos oss kan du även kombinera din elitidrottskarriär med studier.