Föreläsning
Evenemanget har passerat

Academic pride

Bild 1 av 1
Chalmers flagga West pride-paraden

Välkommen till Academic Pride som för första gången arrangeras vid Chalmers och Göteborgs universitet. Academic Pride är en föreläsningsdag med fokus på universitetens arbete med HBTQI-frågor och likabehandling och riktar sig till både studenter och anställda.

Översikt

Evenemanget har passerat
Anmäl dig här (Öppnas i ny flik)

För att belysa HBTQI-frågor, normkritik och likabehandling har Chalmers tillsammans med Göteborgs universitet beslutat att gemensamt att starta Academic Pride. De två universiteten är sedan flera år tillbaka partner till West Pride som årligen arrangeras i Göteborg i mitten av juni. Under West Pride 2024 medverkar bland annat forskare med föreläsningar som belyser HBTQI-frågor ur olika forskningsperspektiv.

Genom att arrangera Academic Pride vill vi vända blicken inåt och undersöka hur vi arbetar med HBTQI-frågor, normkritik och likabehandling idag. Vad gör vi som är bra och vad kan vi göra bättre? Vi vill skapa akademiska miljöer där alla känner sig välkomna och med arrangemanget får anställda och studenter en möjlighet att lära sig mer om hur man kan implementera dessa frågeställningar i sin vardag.

Föreläsningar kommer blandas med samtal och praktiska erfarenheter.

Planen/tanken är att Academic Pride ska bli ett återkommande evenemang som vartannat år sker på Chalmers respektive Göteborgs universitet.

Program

14:00–14:45
Academic Pride – ett stolt samarbete

Hur ska Chalmers och GU vara lärosäten där alla kan växa och behandla varandra med ömsesidig respekt?

Academic Pride inleds med att representanter från båda akademierna inledningstalar och samtalar gemensamt om vikten av att skapa engagemang och förståelse för frågor om normkritik och likabehandling.

Medverkande

Pauli Kortteinen, vicerektor för utbildning, Göteborgs universitet
Maria Elmquist, prorektor med ansvar för jämlikhet och ledarskap, Chalmers
Hampus Haugland, ordförande Göteborgs universitets studentkårer  
Studentkårsrepresentant från Chalmers studentkår  
Representant från West Pride

Moderator

Francisco Gomes, universitetslektor, Interaktionsdesign och Software Engineering, Data- och informationsteknik, Chalmers

Paus med fika

15:15–16:15

Praktiska exempel och erfarenheter från akademin

Programpunkten inleds med tre kortare presentationer med forskare och studenter från akademin.

Programpunkten avrundas med ett panelsamtal med medverkande.

Normer om genus, sexualitet och identitet i högre utbildning – observationer och reflektioner utifrån forskning och undervisningserfarenheter

Undervisning handlar om relationer där vi som lärare utgår från olika föreställningar om vilka studenterna är och hur vi själva förstås. Inte sällan innebär detta att vi tar för givet och upprepar heterosexuella cis-normer. Denna presentation bygger på forskning om heteronormativitet i högre utbildning och på erfarenheter av att undervisa på lärarutbildning om genus, sexualitet och normkritik.  Vi kommer dela reflektioner om att undervisa om ämnen som - utifrån att det finns väldigt olika erfarenheter bland studenterna - kan väcka såväl engagemang som negativa reaktioner. För vissa studenter är undervisningen ett första möte med tankar som problematiserar identitet utifrån genus och sexualitet, medan det för andra handlar om deras existens.

Främja HBTQIA+ tillhörighet och synlighet i utbildning

Föredraget utforskar normkritik inom utbildning genom att fokusera på hur samhörighetskänsla bryter barriärer i studiemiljön och får HBTQIA+-studenter att känna sig sedda i föreläsningar och sina framtida karriärer. Föredraget kommer att visa vilken inverkan som främjande av förebilder från marginaliserade grupper har på elevers relation till sin lärande- och studiemiljö. Förutom att lära sig om effekterna av sådana strategier kommer deltagarna sannolikt att upptäcka några HBTQIA+-pionjärer inom olika områden av datavetenskap och teknik.

Helpdesk och workshopsverktyg för normkritiska perspektiv

Vi kommer att presentera vårt arbete med, och forskning om, att integrera tematiken "jämställdhet, mångfald och likabehandling" (JLM) inom grundutbildningen på Chalmers tekniska högskola. Alla studenter som utexamineras från Chalmers ska ha med sig kompetens för att kunna bidra till JLM i samhället, såsom bl.a. framtida utvecklare, leverantör och förvaltare av produkter, processer, system och tjänster. För att stödja Chalmers lärare arbetar vi med helpdesk och workshops, där bland annat normkritiska perspektiv på teknik arbetas med.

Medverkande

Jonna Håkansson, doktorand, Avdelningen allmän didaktik och pedagogiskt arbete, Göteborgs universitet
Francisco Gomes, universitetslektor, Interaktionsdesign och Software Engineering, Data- och informationsteknik, Chalmers
Lisa Lindén, docent, Science, Technology and Society, Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers
Anna Grzelec, gästforskare, Science, Technology and Society, Teknikens ekonomi och organisation

Moderator

Francisco Gomes, universitetslektor, Interaktionsdesign och Software Engineering, Data- och informationsteknik, Chalmers

16:30–17:30
Medvetande i vardagen – inkludering för alla

Denna programpunkt handlar om hur exkludering och utsatthet kan uppstå i vardagen och i studentmiljön, och hur vi kan bli mer medvetna och agera för bättre inkludering för alla. En interaktiv föreläsning om omedvetna normer och dess konsekvenser, samt hur vi kan använda oss av alliering och civilkurage för positiv förändring. 

Medverkande

Lillemor Dahlgren, jämställdhetsansvarig vid Göteborgs universitet

17:30–19:00
Afterwork på Wijkanders  

Efter dagens program är slut bjuder vi in till After Work på Wijkanders. Kostnaden för eventuell mat och dryck står du som besökare själv för.

Varmt välkommen!