Vinnare av Teknikåttan 2019

Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimlering för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats och kan mycket väl användas i undervisning. 

Den rådande situationen med Coronapandemin i samhället, påverkar utformningen av Teknikåttans tävling. Vi kommer att ta hänsyn till detta på så vis att man ska kunna delta i tävlingen oavsett hur restriktioner och bestämmelser ser ut i vår. Teknikåttan 2021 är anpassad för att kunna genomföras på distans

Så här går det till

Kvaltävling
Teknikåttan inleds med en uttagstävling i februari, som genomförs på skolorna samtidigt över hela landet. Skriftliga frågor besvaras då av hela klassen. Anmälan till tävlingen gör du via “Lärarinloggningen”. I år kan man deltaga med klassuppgiften separat.

Regionfinal
Regionens sex bästa klasser går vidare till regionfinal. Till denna utser klassen ett tremannalag bestående av både killar och tjejer som representerar sin klass. Hela klassen deltar. Till regionfinalen förbereds en klassuppgift.

Riksfinal
Vinnarna från respektive region går vidare till en riksfinal, som ansvariga högskolor och universitet turas om att anordna. Hela klassen får åka med som hejaklack. Klassuppgiften modifieras och presenteras.

Amälan till Teknikåttan 2021 är stängd! 

  • Sista dag för anmälan är 26/1 2021. Lärare anmäler sin klass och skola. Instruktioner hittar du här​
  • Kvaltävlingen genomförs någongång när det passar er  mellan 28/1 - 4/2 2021.  Det tar högst en timme.
  • Regiontävlingen är 22/4 2021 på distans
  • Rikstävlingen är 20/5 2020 på distans
  • Chalmers Inbjudan till Teknikåttan 2021.pdf

Om Teknikåttan

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i elva regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet.  Se vilka kommuner som ingår i Chalmers region​Har du frågor om Teknikåttan på Chalmers, kontakta gärna dorotea.blank@chalmers.se​​ och läs mer på Teknikåttans nationella webbplats​.

Sidansvarig Publicerad: sö 16 maj 2021.