Kursplan för Nutrition, hälsa och hållbara dieter

Kursplan fastställd 2024-02-07 av programansvarig (eller motsvarande).

Kursöversikt

  • Engelskt namnNutrition, health and sustainable diets
  • KurskodKLI042
  • Omfattning7,5 Högskolepoäng
  • ÄgareMPBIO
  • UtbildningsnivåAvancerad nivå
  • HuvudområdeBioteknik, Kemiteknik
  • InstitutionBIOLOGI OCH BIOTEKNIK
  • BetygsskalaTH - Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd

Kurstillfälle 1

  • Undervisningsspråk Engelska
  • Anmälningskod 08134
  • Max antal deltagare30 (minst 10% av platserna reserveras för utbytesstudenter)
  • Min. antal deltagare8
  • Blockschema
  • Sökbar för utbytesstudenterJa

Poängfördelning

0117 Tentamen 6 hp
Betygsskala: TH
0 hp0 hp0 hp6 hp0 hp0 hp
  • Kontakta examinator
0217 Laboration 1,5 hp
Betygsskala: UG
0 hp0 hp0 hp1,5 hp0 hp0 hp

I program

Examinator

Behörighet

Grundläggande behörighet för avancerad nivå
Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Särskild behörighet

Engelska 6
Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Kursspecifika förkunskaper

Grundläggande kunskaper motsvarande kandidatnivå där kurser inom kemi, biologi, samt biokemi rekommenderas ingå.

Syfte

Syftet med kursen är att ge en översikt och förståelse för sambandet mellan kost, hälsa och miljö. Syftet är också att ge en överblick över hur olika dieter – alltså kombinationen och kvantiteten av livsmedel som konsumeras – kan bidra till en hållbar livsmedelskonsumtion både vad gäller hälsa och klimat.

Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)

  • Kunna diskutera och värdera kopplingen mellan kosten och dess beståndsdelar (näringsämnen och andra bioaktiva ämnen) och effekterna på kroppens funktioner, människans hälsa och olika aspekter av hållbarhet så som klimat och miljö. 
  • Kunna jämföra, analysera och diskutera hälsopåståenden samt resultat från vetenskapliga publikationer som beskriver kopplingen mellan kost, näringsämnen och effekter på människans hälsa och sjukdoms utveckling. 
  • Kunna redogöra för specifika effekter av olika näringsämnen och bioaktiva ämnens på viktiga kroppsliga funktioner och dess koppling till risk för sjukdom och fördelar för hälsa. 
  • Kunna beskriva hur den mat vi äter påverkar båda människans hälsa och vårt klimat och miljön och kunna argumentera kring hur vi kan ändra vårt kostintag för att äta både hälsosamt och hållbart. 

Innehåll

1. Introduktion till kost och näring: Förstå grunderna i näringslära och dess betydelse för människors hälsa.
2. Näringsämnen och bioaktiva ämnen: Utforska olika näringsämnen, mikronäringsämnen och bioaktiva föreningar som finns i livsmedel och deras roll i kroppen.
3. Kost och kroppsfunktioner: Diskutera det invecklade förhållandet mellan kost och olika kroppsfunktioner som ämnesomsättning, matsmältning och immunförsvar.
4. Kost, hälsa och sjukdom: Analys av vetenskapliga bevis som kopplar kosten till förebyggande och hantering av kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer.
5. Hållbarhet och kost: Utforska miljöpåverkan av livsmedelsproduktion och konsumtion, inklusive utsläpp av växthusgaser, markanvändning och vattenanvändning.
6. Klimatförändringar och livsmedelsval: Förstå sambandet mellan kostvanor och klimatförändringar, inklusive koldioxidavtrycket för olika livsmedel.
7. Hälsopåståenden och vetenskapliga bevis: Kritisk utvärdering av hälsopåståenden och forskningsresultat relaterade till kost och näring, inklusive förståelse för nyanserna i epidemiologiska studier och kliniska prövningar.
8. Riktlinjer och rekommendationer för kost: Granskning av nationella och internationella kostråd och rekommendationer för att främja hälsa och hållbarhet.
9. Livsmedelssystem och livsmedelssäkerhet: Granskning av det globala livsmedelssystemet och dess konsekvenser för livsmedelstillgång, distribution och säkerhet.
10. Hållbara kostvanor: Utforska strategier och insatser för att främja hållbara kostvanor på individ-, samhälls- och policynivå.

Innehållet kan variera något från år till år. Mer specifik beskrivning av innehållet kommer presenteras under kursen.

Organisation

Kursen innehåller föreläsningar och laborationer. Kursen kan också innehålla; muntliga presentationer, grupparbeten, enkilda arbeten, självstudier, online quiz, uppgifter i Canvas mm. Föreläsningarna sker mestadels som vanliga salsföreläsningar på campus men även några digitala föreläningar på zoom kommer ges (framförallt av lärare från andra universitet) samt så kommer även "Flipped-classroom" användas för vissa av föreläsningarna.
Vilka delar som är obligatorisk kommer presenteras när kursen startar. 

Litteratur

Kurslitteratur: Introduction to Human Nutrition. Författare: Gibney, Lanham-New, Cassidy and Vorster. The nutrition Society. Blackwell Science, 2009. ISBN 978-4051-6807-6
Ett urval av aktuella vetenskapliga publikationer och litteratur inom nutrition, hälsa och hållbarhetsfrågor kommer också att vara tillgängliga under kursen.

Examination inklusive obligatoriska moment

För godkänt betyg på kursen krävs godkänd sluttentamen samt aktiv medverkan i de obligatoriska momenten.

Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.