Industriell ekonomi

300 hp (civilingenjör)

Studenter som studerar Industriell ekonomi får en stor kunskap om teknik och teknikbaserad affärsverksamhet. När teknik och naturvetenskap kombineras med ekonomi och management skapas en helhetssyn som efterfrågas i näringsliv och organisationer. Vi vet att du är unik, därför finns goda möjligheter för dig att skapa din egen profil på utbildningen. Här ges du möjlighet att bli den projektledare, affärsutvecklare, brobyggare eller varför inte chef som samhället väntar på.


Utbildningens innehåll

Utmärkande för programmet Industriell ekonomi är just integrationen mellan teknik och ekonomi. Du får en bred teknisk bas och förståelse för organisations- och ekonomifrågor genom de många praktikfall och projekt som används i undervisningen. De första tre åren utgörs av grundstudier. I våra fina lokaler läser du då klassiska ingenjörsämnen, som matematik och fysik, samt ekonomi och management. Dessutom väljer du under det första året en av flera teknikinriktningar, såsom IT, mekanisk produktion, kemi- och bioteknik eller finansiell matematik.

Redan under de första åren börjar du alltså utforma den profil som du kommer att ha som färdig civilingenjör. Stor vikt läggs också vid kurserna i huvudområdet industriell ekonomi; bland annat ekonomisk analys, industriell marknadsföring, verksamhetsutveckling och logistik. I slutet av tredje året skriver du ett kandidatarbete inom huvudområdet Industriell ekonomi. Du får därmed de grundläggande verktyg du behöver i ditt framtida yrkesliv. De avslutande två åren läser du ett masterprogram som ger fördjupning inom ett ämnesområde. Du har även möjlighet att förlägga en del av utbildningen utomlands. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på 30 högskolepoäng..
 

Arbetsområden

Som civilingenjör i Industriell ekonomi ser du teknik och ekonomi som en helhet och kan kommunicera med specialister från olika områden. Du kommer med andra ord att fungera som en brobyggare mellan olika funktioner. Din framtida arbetsmarknad är stor och du kommer att vara attraktiv i många branscher, organisationer och yrkesroller, till exempel inom affärsutveckling, produktutveckling, industriell marknadsföring, produktionsutveckling, logistik och som managementkonsult. Många studenter startar sin yrkesbana som konsulter och projektledare.

 Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Design and Construction Project Management
Entrepreneurship and Business Design
Management and Economics of Innovation
Product Development
Production Engineering
Quality and Operations Management
Software Engineering
Supply Chain Managemen​t


​​​​​​

​Fråga en student


Namn
Hanna Bergland

Ålder 22
Läser Industriell ekonomi

Ställ en fråga

Hej! Vad kul att du är intresserad av Industriell ekonomi och Chalmers. Det är inte lätt att veta vad man ska välja och inför mitt eget val velade jag mycket, men jag gjorde ett fantastiskt val och började här hösten 2017. Industriell ekonomi är en kombination av teknik- och naturvetenskapskurser blandat med ekonomi- och managementkurser, vilket dels ger en unik bredd men också gör plugget väldigt intressant. Bara under första året läste vi kurser i ekonomi, matte, fysik och programmering och helt plötsligt väcktes mitt intresse för programmering som jag inte ens visste fanns. Att dessutom få plugga i grupp samt att ständigt ha kontakt med stora företag genom skolarbeten gör det hela bara ännu roligare.

Chalmers och Göteborg är en fantastisk plats att spendera sin universitetstid på. Jag har är väldigt involverad i föreningslivet vilket är grymt kul och det finns alltid något som händer på Chalmers oavsett om du vill sporta, gå på bio, ordna fester eller bara sitta och chilla i en soffa. Tröttnar man på det finns ju dessutom allt Göteborg har att erbjuda bara ett stenkast bort och under året har det blivit allt från mysiga parkhäng till roliga utgångar nere i stan.

Tveka inte att skicka iväg dina frågor till mig oavsett du redan bestämt dig för att söka hit eller om du som jag velar i djungeln av utbildningar och högskolor. 
Hoppas vi hörs!

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 19 jun 2018