Ekonomi och produktionsteknik

180 hp (högskoleingenjör)

Med en strategisk och analytisk blick kommer du att lära dig att utveckla, leda och styra modern varu- och tjänsteproduktion. Kompetenser som kommer att göra dig högt eftertraktad i näringslivet.
Programmet bygger på en tvärvetenskaplig ämneskombination, där teknisk kunskap kompletteras med en förståelse för logistik, mänsklig interaktion, ekonomi, strategi och hållbar samhällsutveckling. Du rustas också för att hantera digitaliseringens effekter i moderna organisationer.


Utbildningens innehåll

Dekorativ bild för programmet Ekonomi och produktionsteknik

I utbildningen kombineras kurser i ekonomi, logistik, arbetsorganisation och kvalitet med traditionella teknik- och naturvetenskapliga ämnen som ingenjörsmetodik, tillverkningsteknik, mekanik och matematik. Under dina studier kommer du även möta en del humanist- och samhällsorienterade ämnesmoment för att bättre kunna förstå hur kunder, konkurrenter och kollegor agerar i olika situationer. I programmet finns också ett stort fokus på samarbete med näringslivet och andra organisationer i form av studiebesök, gästföreläsare och arbetsnära projekt.

Under utbildningen gör du flera projektarbeten där olika ämnen integreras. Du förbereds också för att arbeta på en internationell marknad genom att läsa den femte terminen på engelska. I årskurs tre kan du nyttja utbildningens valfrihet och skapa en egen profil i valbara kurser. Det kan också finnas möjlighet att använda valfriheten till att studera vid ett utländskt universitet under en termin. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som lär dig att analysera, lösa problem och att ta eget ansvar. Examensarbetet genomförs i samarbete med näringslivet eller offentlig organisation och kan dessutom ge värdefulla kontakter för framtiden. 


 

Arbetsområden

Efter examen är du väl insatt i modern produktion och kan ta dig an viktiga roller för att utveckla, leda och styra, till exempel inom produktionsplanering, projektledning, logistik och resurskoordinering. Ekonomikunskaperna gör dig redo för att kommunicera och samarbeta med företags affärsdrivande delar. 

 

​​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

​Fråga en student


Namn Sari Alsibai
Ålder 19
Läser Ekonomi och produktionsteknik
Kommer från Malmö

Ställ en fråga

Hejsan! Vad roligt att du är intresserad av Ekonomi och produktionsteknik. Det är inte lätt att veta vad man ska söka men jag ska försöka hjälpa er på traven och börja med min lilla backstory.

Till en början var jag var säker på att jag ville bosätta mig i Göteborg för att studera. Däremot visste jag inte riktigt vad jag ville studera. Mina tankar lutade mest mot att studera ekonomi på Handelshögskolan. Jag insåg sedan att jag inte ville utesluta de naturvetenskapliga ämnen helt. Därför blev ingenjörsutbildningar mitt nya fokus istället! 

Efter att jag bläddrat i en Chalmerskatalog hittade jag Ekonomi och produktionsteknik och det kändes som en perfekt beskrivning ute efter mina önskemål. Programmet är en högskoleingenjörsutbildning där ledorden är teknik, ekonomi och ledarskap. Det är en bred utbildning och gör dig redo för arbetsmarknaden redan efter 3 år. Eller varför inte lägga till en master och studera 5 år?

Efter 1 års studier på Chalmers kan jag i dagsläget säga att jag är supernöjd av mitt val av program, skola och stad. Programmet tycker jag har en bra balans mellan teknik, ekonomi och management. Chalmers erbjuder även ett grymt studentliv och det finns alltid aktiviteter och evenemang som man kan delta i. Du väljer själv hur mycket du vill engagera dig. Sen får man inte glömma bort den fina staden som alltid är vid liv och har ett stort utbud. 

Om ni har fler funderingar över studentlivet, stadslivet eller frågor om programmet så tveka inte att skicka iväg ett mejl till mig.  Ha det fint!

 

Publicerad: fr 25 sep 2020.