Arkitektur och teknik

300 hp (civilingenjör/arkitekt)


Inom samhällsbyggnad samverkar arkitekter och ingenjörer. Det är två starka yrkesidentiteter som möts för att bidra till utformningen av funktionella och hållbara helheter. Men ofta står vi inför utmaningar där samspelen mellan arkitekter och ingenjörer behöver fördjupas, och där arbetssätt och digitala designverktyg blir allt mer gränsöverskridande. Det kan vara; vid utformning av byggnadsverk med stora spännvidder som broar och arenor, nya klimatkloka byggnader, konsertsalar med höga krav på god akustik, eller vid utveckling av framtidens materialegenskaper och materialuttryck.


Utbildningens innehåll

Arkitektur och teknik-programmet förenar gestaltning med naturvetenskap och teknik. Du tränar din förmåga att iaktta och att leva dig in i människors, verksamheters och samhällens behov, och du utvecklar din förmåga att utforma byggnadsverk och kommunicera deras egenskaper och kvalitéer. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av såväl matematik och teknik som rumsgestaltning och byggnadskonst. Arkitektur och teknik behandlar både ingenjörskonstens och arkitekturens teorier, metoder och verktyg. Ingenjörsutbildningarnas kultur med ämnesvisa kurser vävs kontinuerligt samman med arkitektutbildningarnas gestaltande projekt. Projektens syfte är att utifrån både en teknisk/naturvetenskaplig och en estetisk/humanistisk grund träna ett undersökande, skapande och reflekterande förhållningssätt. De tre första åren ger en teknisk/naturvetenskaplig bas med matematik, mekanik, byggnadsfysik och materiallära. Här finns också grundläggande arkitekturkurser som behandlar form, färg, skissteknik och arkitekturhistoria. Parallellt med kurserna löper en serie arkitekturprojekt. Genom skisser, modeller och fysiska experiment växer förslag till utformningar fram. Under handledning och genom kritik prövas dessa så att funktion, och uttryck utvecklas till en hållbar helhet.

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt
antagningsprov. Alla sökande till Arkitektur och teknik är välkomna att göra provet, läs mer på:
 
 

Arbetsområden

Intresset för studenter från Arkitektur och teknik är stort både i Sverige och internationellt. Det finns endast ett fåtal motsvarande utbildningar i världen och idag finns studenter från utbildningen på några av världens ledande arkitekt- och ingenjörskontor. Arbetsuppgifterna sträcker sig från arkitektur och utformning av byggnadsverk till utveckling av material, tekniska lösningar och produktionsprocesser. Några arbetar med ledning och management inom miljö och samhällsbyggnad. Karakteristiskt är att arbetsuppgifterna ofta ligger i gränslanden mellan idag arkitektur och teknik.


Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Architecture and Urban Design

För civilingenjörsexamen:

Design and Construction Project Management
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Structural Engineering and Building Technology​
Sound and Vibration​

 *Gick tidigare under namnet "Design for Sustainable Development"

​Fråga en student

Namn Felicia Andersson
Ålder 22
Läser Arkitektur och teknik
Kommer från GnosjöNär valet inför framtiden kom var vägvalen oändligt många. Jag ville bli precis allt men ändå ingenting. Tillslut kom jag över en Chalmerskatalog och fick läsa om Arkitektur och teknik. Det var som att bli förälskad då jag kände att utbildningen erbjöd precis allt det jag ville ha, att både få räkna och att vara kreativ. Jag ville ha en bred utbildning med mycket variation och med facit i hand är det valet det bästa jag gjort i mitt liv!

Arkitektur och teknik är den perfekta blandningen mellan teori och praktik för den som älskar matematik och fysik men som också har en kärlek till design och kreativitet. För den som älskar att skapa men som också vill förstå varför huset, byggnaden eller bron håller och hur man ska göra för att få allting att fungera.

Göteborg är en fantastisk stad med förutsättningar för allt oavsett vad som intresserar just Dig. Våga ta steget och sök till Chalmers! Det är aldrig för sent, och det finns många sätt att lyckas på. Det väntar en underbar tid med många nya, fina vänner, massor med roliga utmaningar och en hel drös med äventyr.

Tveka inte att höra av dig om du undrar hur det är att läsa på mitt program!

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 13 apr 2018