Arkitektur och teknik

300 hp (civilingenjör/arkitekt)Inom samhällsbyggnad samverkar arkitekter och ingenjörer. Det är två starka yrkesidentiteter som möts för att bidra till utformningen av funktionella och hållbara helheter. Men ofta står vi inför utmaningar där samspelen mellan arkitekter och ingenjörer behöver fördjupas, där arbetssätt och digitala designverktyg blir allt mer gränsöverskridande. Det kan vara: vid utformning av byggnadsverk med stora spännvidder som broar och arenor, nya klimatkloka byggnader, konsertsalar med höga krav på god akustik, eller vid utveckling av framtidens materialegenskaper och materialuttryck.Utbildningens innehåll

Arkitektur och teknik-programmet förenar gestaltning med naturvetenskap och teknik. Under utbildningen tränar du din förmåga att iaktta och leva dig in i människors, verksamheters och samhällens behov. Samtidigt utvecklar du din förmåga att utforma byggnadsverk och kommunicera deras egenskaper och kvalitéer. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av såväl matematik och teknik som rumsgestaltning och byggnadskonst. Arkitektur och teknik behandlar både ingenjörskonstens och arkitekturens teorier, metoder och verktyg. 

Ingenjörsutbildningarnas kultur med ämnesvisa kurser vävs kontinuerligt samman med arkitektutbildningarnas gestaltande projekt. Projektens syfte är att utifrån både en teknisk/naturvetenskaplig och en estetisk/humanistisk grund träna ett undersökande, skapande och reflekterande förhållningssätt. 

De tre första åren ger en teknisk/naturvetenskaplig bas med matematik, mekanik, byggnadsfysik och materiallära. Här finns också grundläggande arkitekturkurser som behandlar form, färg, skissteknik och arkitekturhistoria. Parallellt med kurserna löper en serie arkitekturprojekt. Genom skisser, modeller och fysiska experiment växer förslag till utformningar fram. Under handledning och genom kritik prövas dessa så att funktion, och uttryck utvecklas till en hållbar helhet.

Arbetsområden

Intresset för studenter från Arkitektur och teknik är stort både i Sverige och internationellt. Det finns endast ett fåtal motsvarande utbildningar i världen och idag finns studenter från utbildningen på några av världens ledande arkitekt- och ingenjörskontor. Arbetsuppgifterna sträcker sig från arkitektur och utformning av byggnadsverk till utveckling av material, tekniska lösningar och produktionsprocesser. Några arbetar med ledning och management inom miljö och samhällsbyggnad. Karakteristiskt är att arbetsuppgifterna ofta ligger i gränslandet mellan arkitektur och teknik. ​

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt
antagningsprov. Alla sökande till Arkitektur och teknik är välkomna att göra provet, läs mer på:


Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Architecture and Urban Design

För civilingenjörsexamen:
Data Science​

Design and Construction Project Management
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Structural Engineering and Building Technology​
Sound and Vibration​


​​​​

​Fråga en student

Namn Linnéa Gabrielsson
Ålder 19
Läser Arkitektur och teknik

Ställ en fråga

När valet inför framtiden kom var vägvalen oändligt många. Jag var intresserad av många olika yrkesområden och velade länge. Tillslut kom jag över en Chalmerskatalog och fick läsa om Arkitektur och teknik, programmet kändes helt rätt för mig då utbildningen erbjöd precis allt det jag ville ha, att både få räkna och att vara kreativ. Jag ville ha en bred utbildning med mycket variation och med facit i hand är det valet det bästa jag gjort i mitt liv!  

Arkitektur och teknik är den perfekta blandningen mellan teori och praktik för den som älskar matematik och fysik men som också har en kärlek till design och kreativitet. För den som älskar att skapa men som också vill förstå varför huset, byggnaden eller bron håller och hur man ska göra för att få allting att fungera. 

Med sitt rika studentliv är Chalmers ett fantastiskt roligt ställe att plugga på och det finns många sätt att engagera sig utanför studierna, något jag personligen har utnyttjat och rekommenderar alla att kika på! Så våga ta steget och sök till Chalmers!  Det väntar en underbar tid med många nya vänner, massor med roliga utmaningar och en hel drös med äventyr. Tveka inte att höra av dig om du undrar hur det är att läsa på mitt program!

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 15 mar 2019