För journalister

​Möt fysikens stjärnor och var med när Europa får en ny historisk plats

Under Fysikdagarna den 27-29 oktober samlas över 330 forskare, fysiklärare och andra naturvetenskapligt intresserade i Göteborg. Svenska fysikersamfundets konferens arrangeras i samarbete med Fysikcentrum Göteborg (Chalmers och Göteborgs universitet) och hålls på campus Johanneberg, Kemigården 1.

Under konferensen finns tillfälle att intervjua några av fysikens och naturvetenskapens hetaste namn. Bland annat gästas vi av den världsberömda kosmologen och populärvetenskapliga författaren Lawrence M Krauss från USA. Vi är också stolta över att presentera den välkände nätverksanalytikern Albert-László Barabási som beskriver hur vi alla knyts samman och kontrolleras av olika nätverk. Dessutom finns chans att träffa Sveriges bästa fysiklärare Jenny Jansson, som får eleverna att uppleva fysikundervisningen med alla sina sinnen. På plats finns även rymdforskaren Gabriella Stenberg-Wieser, känd från Fråga Lund, och experter på årets Nobelpris i fysik.

Under lördagen den 29 oktober får Europa dessutom en ny fysikhistorisk plats. Välkommen till invigningen av Uddmanska huset i Kungälv som ny EPS Historic site. Det var här kärnfysikern Lise Meitner var gäst när hon knäckte gåtan med hur en atom kan klyvas.

Det finns också chans att besöka vårt renrum, få veta mer om elektronmikroskopi och vara med om nyskapande och experimentella labbar tillsammans med studenter.

Ni hittar mer information om alla våra spännande föreläsningar och aktiviteter i programmet. På vår startsida hittar ni också intervjuer med våra huvudtalare och annat matnyttigt.

Om ni har frågor, vill delta eller komma i kontakt med någon av våra föreläsare är ni varmt välkomna att kontakta oss. Vi kan också förse er med högupplösta pressbilder.

Peter Apell, ordförande, Fysikcentrum Göteborg, 031-772 32 98, 070-266 64 07, peter.apell@chalmers.se

Mia Halleröd Palmgren, kommunikatör: 031-772 32 52, 072-151 35 12, mia.hallerodpamgren@chalmers.se

Sidansvarig Publicerad: må 24 okt 2016.