Global Swede Photo
​Gabriella Augustsson, gruppchef på UD:s enhet för främjande och hållbart företagande, och Jaswanth Subramanyam, Chalmers tekniska högskola universitet. ​​​
Foto: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet.

Chalmersstudent får utmärkelsen Global Swede 2019

​Jaswanth Subramanyam, student på masterprogrammet Fysik och astronomi på Chalmers, är en av mottagarna av utmärkelsen Global Swede 2019. I år får 26 internationella toppstudenter från svenska lärosäten utmärkelsen för att ha utmärkt sig inom områden kopplade till innovation och entreprenörskap och visat sig vara goda representanter för både Sverige och det egna landet.​
Det är för nionde året i rad som diplomeringsceremonin för Global Swede anordnades av Utrikesdepartementet och Svenska institutet. Global Swede är en del av regeringens och Svenska institutets arbete med att bygga långsiktiga relationer med internationella studenter i Sverige. Syftet är att skapa broar av gränsöverskridande och multikulturella nätverk som ska bidra till svensk handel och gynna arbetet med att nå framtida lösningar.

– Jag är hedrad över att få ett sånt här erkännande, det var en fantastisk ceremoni med inspirerande tal och trollbindande musikuppträdanden. Och det bästa var att inte bara att få träffa företrädare för flera prestigefyllda organisationer utan också träffa mina likar från hela världen som utmärkt sig inom olika områden och som följer sin passion, säger Jaswanth Subramanyam, som har kommit från Indien för att studera på Chalmers tekniska högskola.

– Jag kände inte en enda person när jag kom till Sverige, det var min första resa utomlands och mina föräldrar oroade sig för mig. Men välkomstveckan och alla evenemang som Chalmers anordnade precis i början av terminen gjorde att jag fick nya vänner och ett rikt studentliv, säger han. 

Även kvaliteten på utbildningen här på Chalmers har överträffat hans förväntningar. 
– Mina professorer här på Chalmers är främst forskare som också undervisar. Det var en positiv överraskning jämfört med hur det är i mitt hemland, säger han.

Vid sidan av studierna har han arbetat som internationell studentambassadör för Chalmers och ägnat sig åt att göra musik, du kan lyssna på hans musik på Spotify​
– Det är mitt sätt att bearbeta saker. Mina låtar har en hel del astronomiska termer i sig, min handledare här på Chalmers är en av få personer som faktiskt förstår mina texter, skämtar han. 

Han ser inget motsatsförhållande mellan forskningen och att ägna sig åt konstnärlig verksamhet vid sidan av. 
– Jag skulle aldrig kunna välja mellan dessa passioner. Forskningen stimulerar sinnet och musiken är till för själen. 

I höst presenterar han sin avhandling om gravitationslinser på Chalmers. I samband med det arbetet har han spenderat mycket tid på Onsala rymdobservatorium, som är en del av Chalmers. 
– Det är en mobilfri zon, så man får utrymme att jobba ostört. Men det är så otroligt vackert där också, man befinner sig precis vid kusten. När man fastnar i ett problem är det så skönt att kunna rensa tankarna med en strandpromenad. 

I framtiden skulle han vilja fortsätta forska, hans största dröm i livet är att göra en vetenskaplig upptäckt. 
– Jag skulle vilja forska mer om mörk materia och mörk energi. Det är enormt, 95 procent av vårt universum består av det, men vi vet så lite om det.​
 
Text: Christian Löwhagen och Vedrana Sivac

Läs mer 
Om utmärkelsen på Svenska institutets webbplats​
Om masterprogrammet i Fysik​

Publicerad: on 10 jul 2019.