Illustration av stjärnfödsel
Bilden visar AFGL 5180, en vacker stjärnornas barnkammare, belägen i stjärnbilden Tvillingarna. ​​​​​

Sätter ljuset på Universums rockstjärnor

Hur föds tunga stjärnor i Universum? Det är en fråga som fångat astronomen Rubén Fedriani på Chalmers. I rekordhård konkurrens har han nu fått ett eftertraktat stipendie till Marie Curies minne, som ska hjälpa honom att svara på den frågan. Rubén berättar själv om hur stipendiet ska hjälpa honom att svara på frågan och om han varför han ser de tunga stjärnorna som Universums rockstjärnor. 

Hur känns det att få det det här stipendiet? 

– Jag känner mig mycket hedrad över att ha fått ett Marie Skłodowska-Curie Action Individual Fellowship. Konkurrensen om de här stipendierna är riktigt hög och i år har det varit rekordmånga ansökningar, inte mindre än 11 573 projektförslag för samtliga forskningsdiscipliner. Jag smälter fortfarande denna fantastiska nyhet!

Har du specifika planer för ditt stipendium? 

– Huvudmålet med stipendiet är att ”boosta” min karriärutveckling genom att bedriva avancerad forskning i den fantastiska forskargruppen som arbetar med stjärnbildning vid Chalmers. Med denna möjlighet hoppas jag också kunna sprida kunskap om mitt arbete inom vetenskapssamhället, men även bland allmänheten. Jag anser att kunskapsspridande bör vara en grundläggande komponent i alla forskares arbete.

Vilka forskningsfrågor fokuserar du på?

– Mitt arbete ramas in av processerna för stjärnbildning. Den stora frågan vi vill svara på är ”hur föds tunga protostjärnor”? Under de senaste decennierna har många framstående människor bidragit till förståelsen av hur tunga stjärnor bildas. Att svara på den frågan är inte lätt och många astronomer arbetar aktivt med olika aspekter av stjärnbildningen. Jag hoppas kunna belysa mekanismerna för hur massiva protostjärnor bildas genom att utföra observationer med några av världens mest kraftfulla optiska och infraröda teleskop.

– Du kanske undrar varför detta är viktigt? Tunga stjärnor är orsaken till att du har järn i ditt blod, kalcium i dina ben och naturligtvis anledningen till att du läser detta! Att förstå hur de bildas är därför på ett sätt att förstå vårt ursprung och vår plats i universum.

– Avslutningsvis vill jag också säga att ''tunga stjärnor är universums rockstjärnor. De brinner under ett kort och intensivt liv, men deras död genljuder i många kommande generationer!''

Rubén var en av forskarna som deltog i Stjärnjakten, 2020 års version av Forskarhjälpen, Nobelprismuseets projekt 1 400 högstadieelever hjälpt forskare vid Chalmers att samla in ny kunskap om hur stjärnor föds. Läs mer om Stjärnjakten här​ 

Läs mer:

Om Marie Curie-stipendiet:

Mer information om protostjärnor:

Protostjärna kallas en mycket ung stjärna, som fortfarande samlar på sig massa från sin förälder, ett molekylärt rymdmoln som består av väte, helium och rymdstoft. 

Bil​der: 
Toppbilden var "veckans Hubblebild" hos ESA i mars 2021. Den visar området AFGL 5180, en vacker stjärnornas "barnkammare" i stjärnbilden Tvillingarna och är producerad av ESA/Hubble & NASA, J. C. Tan (Chalmers University & University of Virginia), R. Fedriani (Chalmers University). Acknowledgement: Judy Schmidt.  
Porträttbilden​: Christian Löwhagen

Sidansvarig Publicerad: to 20 maj 2021.