Rymdveckan på Chalmers (Foto: NASA)
​Rymdveckan firar 50 år sedan första månlandningen. ​​​
​Foto: NASA.

Under Rymdveckan bjuder Chalmers på galaxer, glaciärer och svarta hål

Det är 50 år sedan den första månlandningen. Under Rymdveckan i Västsverige den 14–​22 september firas jubileet med vetenskap och kultur. På Chalmers bjuds skolor och allmänhet på galaxer och glaciärer, klimat och svarta hål, och fem internationella gästprofessorer finns på plats. 
När astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin gjorde sina första steg på månen hade de med sig teknik från Göteborg i form av Hasselbladskameror. 

Nu är Chalmers tillsammans med Hasselbladstiftelsen en av arrangörerna bakom den första Rymdveckan i Västsverige. Festivalen pågår 14–22 september och Chalmers står för många av evenemangen i Rymdveckans späckade program. 


Internationella gästprofessorer på plats

Chalmers är värd för fem internationella gästprofessorer inom rymdforskning i ett program som finansieras av Hasselbladstiftelsen. Fyra av professorerna är på plats under Rymdveckan.

Den 18 september står professorerna Dimitra Rigopoulou (Oxfords universitet, Storbritannien) och Jim Davis (Columbiauniversitetet, USA) på scen på Chalmers under rubriken Glaciers and galaxies. Under lunchrasten berättar de från forskningsfronten inom sina respektive områden: att studera jordens is från rymden och galaxerna som är universums mest extrema stjärnfabriker. 

Lördagen den 21 september bjuds det på en gratis busstur till Onsala rymdobservatorium, där de stora radioteleskopen visas. Gästprofessorerna Mark Birkinshaw och Jim Davis är på plats för att berätta om sina favoritämnen under rubrikerna Spacetime and the dark side of the universe och Measuring sea level rise with space technologyBiljetter för bussturerna släpptes den 1 september.

Även professor Paola Caselli, Max Planck-institutet för utomjordisk fysik i Garching, Tyskland, gästar Chalmers under veckan. Den femte gästprofessorn är Matt King, geofysiker vid University of Tasmania, Australien.

Planer för nytt rymdcenter i Onsala avslöjas

Vad finns att utforska i rymden och hur funkar tekniken som gör det? Under Rymdveckan lanserar Chalmers ett spännande nytt rymdprojekt som riktar sig till skolor och allmänhet. 

Ett nytt besökscentrum ska byggas vid Onsala rymdobservatorium, redan känt för sina maffiga teleskop och sina program för skolor och allmänhet. Torsdagen den 19 september tas första spadtaget inför inbjudna gäster. Planerna för det nya huset – som ska byggas på ett banbrytande hållbart sätt – offentliggörs under Rymdveckan.

Unga utforskar klimat och svarta hål

Skolklasser bjuds till Chalmers den 18 september för två speciella workshops som handlar om den allra senaste rymdforskningen. På Rymdskolan klimat och MATS får högstadieelever upptäcka jordens atmosfär och hur klimatforskning går till med hjälp av Sveriges nästa forskningssatellit, MATS. Och på Rymdskolan svarta hål får gymnasiestudenter göra en djupdykning i tyngdkraft och gravitation och får förstahandskunskap om hur man egentligen tar kort på ett svart hål. Deltar gör bland andra Michael Lindqvist, astronom på Chalmers och medlem i forskarlaget Event Horizon Telescope som tidigare i år kunde visa upp den första bilden av ett svart hål (bild). Anmälningar för Rymdskolan stängde den 1 september.

Apollo 11 visas på Chalmers

Den hyllade dokumentärfilmen Apollo 11 visas på Chalmers den 17 september med gratis entré för studenter.  I samband med visningen presenterar företaget Cobham Gaisler sin processor LEON/SPARC som utvecklades på Chalmers och används idag ombord på sonder med uppdrag i solsystemet.

Tävling med tema Mars

Årets Tekniktävling för årskurs 6 startar den 16 september och har så klart rymdtema. Under rubriken När landar astronauter på Mars? får elever i uppdrag att planera och bygga en forskningsstation på Mars – och tävla om vandringspokalen. Tävlingen koordineras av Chalmers.  

Möt Chalmers rymdforskare på Universeum

Rymdforskare och astronomer från Chalmers deltar på många evenemang under veckan. På Universeum dyker åtta Chalmersforskare upp i ett program som kompletterar den nya utställningen Rymdresan. De berättar om den senaste rymdforskningen och hur den kommer människor till nytta. Upptäck mer om klimat och moln, stora och små stjärnor, liv på andra planeter, satellitnavigering och dess oväntade tillämpningar samt vad galaxerna långt, långt bort har att berätta om Vintergatan.

Chalmersforskare deltar även när Astronomy on Tap arrangeras för andra gången i Göteborg tisdagen den 17 september. Där handlar det om nya planeter, liv i rymden och svarta hål. 

Rymdveckan bjuder på mycket mer

Vetenskapscentret Universeum, som stöds av Chalmers, presenterar den nya utställningen Rymdresan, som invigs redan den 13 september av forskningsministern Matilda Ernkrans. 

På Alfons Åbergs kulturhus pågår en mängd aktiviteter för de minsta. Programmet I rymden med Alfons Åberg arrangeras av Alfons Åbergs Kulturhus i samarbete med Chalmers och Göteborgs universitet med stöd av Hasselbladstiftelsen. Den 16 september arrangeras seminariet Rymden ur ett hållbart perspektiv​ på Dome of Visions. Lokalen Dome of Visions är ett samarbete mellan NCC, Chalmers, AB Volvo och Lindholmen Science park.


Kontakter:
 
Robert Cumming, kommunikatör, Onsala rymdobservatorium, robert.cumming@chalmers.se, 070 4933114, 031 772 5500
Andri Spilker, doktorand i astronomi, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, andri.spilker@chalmers.se
Christian Löwhagen, kommunikatör, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, 072-9613940, 031 772 2157 


Mer om evenemangen

För mer information om allt som händer under Rymdveckan se www.rymdveckan.se

 
Bilder:

A (överst) I juli 1969 fångade astronauterna på månen epokgörande bilder med hjälp av kamerateknik från Västsverige. I september firas Rymdveckan mellan 14 och 22 september. 
Bakgrundsbild: NASA. Grafik: Rymdveckan i Västsverige

B: Under Rymdveckan gästas Chalmers av internationella gästprofessorer inom astronomi och geovetenskap. Den 18 september berättar Dimitra Rigopoulou (Oxford) och Jim Davis (Columbia) om avlägsna galaxer och om hur jordens is studeras från rymden.
Bakgrundsbilder: NASA Earth Observatory/J. Allen/ Landsat/USGS (Malaspinaglaciären i Alaska, källa); NRAO/AUI/NSF, B. Saxton: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); NASA/Hubble (spiralgalax M74; källa)

C: Mänsklighetens första bild på ett svart hål. Bilden på det svarta hålet i galaxen M 87 skapades med hjälp av flera radioteleskop och metoden interferometri. Under Rymdveckan är bilden aktuell på Rymdskolan svarta hål den 18 september och när Chalmersforskaren Michael Lindqvist berättar om den på Universeum den 20 september.
Bild: Event Horizon Telescope

Publicerad: fr 18 okt 2019.