​Bild: Anna Plaza

SOUP & SCIENCE

​CHALMERS VÄNNER BJÖD PÅ SOUP & SCIENCE 29/5
​Chalmers är kanske inte det första namnet man automatiskt associerar med forskning inom cancer, åldringsrelaterade sjukdomar eller prediktiv sjukvård. Ändå bedrivs banbrytande forskning inom dessa och relaterade områden just på Chalmers, som kan stoltsera med flera internationellt rekryterade toppnamn inom forskningsområdet Life Science Engineering.

Två av dessa främsta forskare, Jens Nielsen och Dina Petranovic, stod i fokus denna fredagsförmiddag i maj månad då det bjöds på värmande soppa och en god portion heta forskningsrön. På gästlistan stod chalmersvänner, vars välvilliga stöd har haft stor betydelse för Chalmers initiativ under åren.

I Chalmersska Husets historiska och välkomnande miljö fick lunchgästerna en insikt och snabbkurs i forskning på molekylär nivå om metabolismens betydelse, bl a huruvida metabolismen i cancerceller skiljer sig från andra cellers och hur ett enkelt urinprov kan komma att revolutionera hur remission hos njurcancerpatienter kan detekteras tidigt.

Jens Nielsen - professor i systembiologi vid Chalmers, prefekt till institutionen Biologi och Bioteknik och även styrkeområdesledare för Life Science Engineering- lyfte även hur framtidens forskning inom medicin fokuseras på att vara 4P, vilket står för Personalized – Predictive – Preventive – Participatory, och vikten av utvecklingen inom detta tillsammans med sjukvård och läkemedelsindustri.

Dina Petranovic är docent inom cell- och molekylär biologi och en av de mest framstående experterna inom molekylär forskning med fokus på neurodegenerativa sjukdomar. Dina förklarade bl a om unika och banbrytande fynd inom analys av cellens livscykel och åldrande i en forskning där hennes forskarteam unikt valt att utnyttja jäst som modell.

Dina, som förutom sin forskargärning vid Chalmers även är CEO för Global Molecular Frontiers, berättade också om den spännande konferensvecka som hon ansvarat för och som avhölls på Chalmers i början av maj. Till konferensen kom inte bara ett stort antal av världens främsta forskare och inte mindre än tolv nobelpristagare utan också den nya generationen i form av gymnasieelever för att utbyta inspiration och idéer

Det var en ”truly Amazing Week”, avslutade Dina – och ”amazing” tyckte även gästerna vid denna första Soup & Science-lunch om Jens och Dinas enastående verksamhet och presentation!

Text: Marianne Gyllensten

Publicerad: fr 12 jun 2015.