Bioteknik för bättre öl

Avancerade kunskaper i bioteknik kan inte bara användas för att uppfinna nya drivmedel eller mediciner. De kan även nyttjas för att brygga bättre öl. Under Gothenburg Beer Week i april öppnade Chalmers sitt labb och hjälpte professionella och hobbybryggare att analysera sina brygder.

Joshua Mayers och Fábio Luis Da Silva Faria Oliveira är forskare inom industriell bioteknik vid institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers. En dag under Gothenburg Beer Week samarbetade de med Chalmers då de med sitt lilla företag Crafts Lab hyrde in sig i universitetets laboratorium och bjöd in bryggare till ett tvåtimmarsevent. För deltagarna berättade de om olika bryggningstekniker, vetenskap, jästsorter, analyserade bryggarnas egna ölprover och svarade på deras frågor.
– Det kom ungefär 30 personer och det var en ganska lagom storlek på gruppen. Det blev lite tajt i labbet så fler än det skulle ha blivit för trångt, men jag tror att alla hade möjlighet att se vad vi visade och berättade om, säger Joshua Mayers.

Hur fick ni idéen till det här?

– Joshua och jag har bryggt öl tillsammans länge och vi brukar hjälpa varandra och prata ölnörderier i största allmänhet. I bryggningsprocessen är det en del väntetider då vi har suttit och spånat kring möjligheterna att kombinera våra kunskaper i mikrobiologi och bioteknik med vårt ölintresse, berättar Fábio Luis Da Silva Faria Oliveira.
– Det finns redan en stor mängd bra bryggerier i Sverige och inte minst på västkusten, men här saknas någon som kan analysera brygderna. I USA finns White Labs som är ett lab för att analysera öler och deras verksamhet växer stort. Så vi tänkte, varför skulle inte en liknande modell fungera här, med alla våra fantastiska bryggerier på Sveriges västkust? säger han.

Fick ni svåra frågor?

– Det var definitivt några knepiga frågor! Vi hade förväntat oss det för det är mycket svårt att förbereda sig för allting. Öl och bryggning är ett så stort fält och vi lär oss fortfarande många nya saker, båda två. Jag förväntade mig frågan om varför vi vill analysera och utforska öl, men jag tror att alla som kom redan hade förståelse för vikten av att kunna kontrollera ölets kvalitet för att kunna göra bra produkter! säger Joshua Mayers.

Vilka reaktioner och feedback fick du från besökarna?
– Vi har fått jättefin feedback och det känns ju oerhört roligt, särskilt när det kommer från människor vars öl man gillar! Vi kommer förhoppningsvis att genomföra ett liknande evenemang inom en snar framtid för dem som missade det, så håll ögonen öppna, säger Joshua Mayers.

Professor Lisbeth Olsson är avdelningschef och ser positivt på att industriell bioteknik nyttjas på det här sättet för att förbättra ölbryggning och hjälpa bryggerier med deras processer.
– Jag tycker det är jätteroligt att vår forskning och kunskap nyttiggörs på det här sättet! Genom att få insikt i vilka problemställningar man brottas med inom industrin, får vi också insikter om vilka frågeställningar som det är angeläget att få fördjupad kunskap inom, säger hon.

Och på lång sikt hoppas Joshua Mayers och Fábio Luis Da Silva Faria Oliveira kunna starta skräddarsydda forskningsprojekt tillsammans med etablerade bryggerier som vill ha hjälp att lösa specifika problem eller förbättra och förnya sina bryggarprocesser.

Text: Helena Österling af Wåhlberg

Publicerad: to 29 mar 2018. Ändrad: to 12 apr 2018