Ison: Chile 27 november

– Det är riktigt spännande.
Liz Guzman är astronom på Alma och dyker oväntat upp vid teleskopet på 5100 meters höjd under eftermiddagen tillsammans med några kamrater. Hon berättar om planerna för att observera komet Ison på torsdag, dagen då allt står på spel.
Framför Alma:s samlade ögon och en liten armada av rymdteleskop hoppas forskarna se något alldeles unikt i vår solsystemsskådningshistoria.

Liz och kompisarna stannar en stund och dricker te med oss. Neil, som jobbar med att testa antenner, är sugen på att jobba i Skandinavien. Vi småpratar och jag får några fler detaljer om kometprojektet. Just nu håller vi på att testa saker, berättar Liz.

– Vi hoppas att allt kommer att fungera! säger hon.

Under eftermiddagen observerar vi en märklig stjärna i stjärnbilden Örnen som blossade upp så länge sedan som 1919. Sedan en galax vars ljus tagit 11 miljoner år att nå oss. Åtminstone i princip: ännu ser vi ingen signal från den, men det kan ju också vara intressant.

Det är dags att säga hej då till teleskopet Apex, till teleskopet Alma och till den röda, andlöst vackra Chajnantorplatån med sina berg och snöfläckar. I morgon flyger jag inhyst i en bräcklig stålfarkost strax ovan ytan på ett stort klot i rymden, samtidigt som komet Ison utmanar ett mycket större klot bara 150 miljoner kilometer bort.

Ingenjören Carlos kör oss upp på kullen bakom teleskopet för att se solnedgången måla teleskop och landskap i varma röda färger. Namnet Chajnantor lär betyda plats för avsked. Jag vill verkligen inte härifrån, men efter perihelium – när komet Ison befinner sig närmast vår sol – väntar den långa resan ut och tillbaka hem till det skönt iskalla Oortmolnet, eller i mitt fall Sverige.

Text och foto: Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers

Bildtexter:
Bild 1: Teleskopet Alma i solnedgång.
Bild 2: Astronom Liz Guzman.
Bild 3: Teleskopet Apex i solnedgång.
Bild 4: Astronom Robert Cumming.


Läs mer:
Ison: Onsala 27 november
Ison: Chile 24 november
Ison: Onsala 21 november
Ison: Chile 19 november
Ison: Chile 18 november
Ison: Onsala 18 november
Ison: Chile 17 november
Ison: Chile 16 november
Ison: Chile 15 november
Ison: Onsala 15 november
Chalmersastronomer bevakar komet Ison

Om teleskopen
Observationerna med 20-meters radioteleskopet i Onsala, 45 km söder om Göteborg, börjar den 14 november och fortsätter fram till den 7 december. Onsala rymdobservatoriums 20-metersteleskop har sedan invigningen 1976 varit ett av världens viktigaste radioteleskop. Nuförtiden används det som en del av internationella nätverk för mätningar av jordens rörelser (geodetiska observationer) men även för observationer av molekyler i gasmoln i Vintergatan och bortom den.

Samtidigt observeras kometen av astronomer vid Onsala rymdobservatorium från teleskopet Apex, 5 100 meter över havet i Atacamaöknen i norra Chile. Apex är ett samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi, Onsala rymdobservatorium och Europeiska sydobservatoriet ESO. Teleskopet drivs av ESO.

Sidansvarig Publicerad: ti 04 feb 2014.