Kursplan fastställd 2025-07-01 av programansvarig (eller motsvarande).
Kursöversikt
- Engelskt namnSustainable design in theory and practice: From products to systems
- KurskodTRA500
- Omfattning7,5 Högskolepoäng
- ÄgareTRACKS
- UtbildningsnivåAvancerad nivå
- InstitutionTRACKS
- BetygsskalaTH - Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd
Kurstillfälle 1
- Undervisningsspråk Engelska
- Anmälningskod 97196
- Min. antal deltagare8
- Sökbar för utbytesstudenterJa
Poängfördelning
Modul | LP1 | LP2 | LP3 | LP4 | Sommar | Ej LP | Tentamensdatum |
---|---|---|---|---|---|---|---|
0125 Projekt 7,5 hp Betygsskala: TH | 7,5 hp |
I program
Examinator
Information saknasBehörighet
Grundläggande behörighet för avancerad nivåSärskild behörighet
En examen om minst 180 högskolepoäng inom teknik och/eller ingenjörsvetenskap eller motsvarande. Engelskakunskaperna ska motsvara den svenska gymnasiekursen Engelska 6.Kursspecifika förkunskaper
Vi välkomnar anmälda studenter från alla master- och forskarutbildningsprogram vid Chalmers som är intresserade av att lära sig att designa för hållbarhetstransformation, vilket inkluderar alltifrån produkter till produktvärdekedjor. Konsumentprodukter är en central del i projektarbetet, tillsammans med industripartners såsom återvinningsanläggningar, produktutvecklare och tillverkare, för att direkt hantera hållbarhetsfrågor och hitta innovativa lösningar. Enligt Tracks policy, välkomnas även alumni och yrkesverksamma att ansöka. Bakgrund inom områden som design, produktutveckling, produktion, mjukvaruutveckling och industriell ekonomi är meriterande men inte ett krav. Teams ska ha en mångfald av akademiska bakgrunder. Kursen är projektbaserad, vilket innebär att fysisk närvaro på campus är obligatoriskt. Kursen kan därför inte genomföras på distans.Syfte
Kursens mer övergripande syfte är att utgöra en plattform för att arbeta med och lösa utmaningsdrivna tvärvetenskapliga autentiska problem från olika delar av samhället såsom akademin, industri och offentlig sektor. Syftet är också att studenter från olika program arbetar tillsammans och tränar på att fungera effektivt i mångdisciplinära utvecklingsteam.Kursspecifikt syfte är att ge studenterna kunskap om hur man kan skapa och utveckla lösningar för hållbarhetstransformation, med fokus på konsumentprodukter. Målen är att:
- ge insikter om teorier och faktorer för hållbar utveckling och för hållbar produktutveckling
- förstå vilka drivkrafter för hållbar omställning som finns på samhällsnivå, samtidigt som personligt engagemang i produktrelaterade hållbarhetsutmaningar främjas, och dessa utmaningar är kopplade till lokala och verkliga sammanhang
- introducera olika teman och begrepp som är centrala för att skapa och utveckla lösningar för hållbarhetstransformation, såsom hållbarhet, cirkulär ekonomi, hållbar produktutveckling, affärsmodeller för hållbarhet och produkt-tjänstesystem, samt design för hållbart beteende
- utveckla studenternas förståelse och praktiska färdigheter i att tillämpa ett strategiskt hållbarhetstänkande, tillsammans med utvalda kompletterande metoder, verktyg och angreppssätt för att analysera och iterativt förbättra hållbarhetsprestandan hos produktkoncept
- stärka samarbetsförmåga genom att arbeta i tvärvetenskapliga team
Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)
- Hantera problem med öppna lösningsrymder, vilket inkluderar att kunna hantera osäkerheter och begränsad information.
- Arbeta i tvärvetenskapliga team och samarbeta i grupper med olika sammansättningar.
- Identifiera etiska aspekter samt diskutera och bedöma deras konsekvenser i förhållande till det specifika problemet.
- Förklara och diskutera muntligt och skriftligt, information, problem, metoder, design- och utvecklingsprocesser samt lösningar.
- Demonstrera kunskap om designmetoder och verktyg inom området för hållbar produktutveckling för att kunna identifiera förbättringsområden i nya eller befintliga lösningar på komplexa problem.
- Demonstrera förståelse för de olika dimensioner av hållbar utveckling och hur dessa kan tillgodose samhälleliga behov inom planetens gränser.
- Visa hur hållbar utveckling relaterar till produkt- och produktionssystem.
- Demonstrera förmågan att designa, analysera och utvärdera prototyplösningar för en produktutvecklingsutmaning med syftet att förbättra hållbarhetsprestandan.
- Visa förmågan att leda och delta i en produktutvecklingsprocess, med fokus på hållbar produktutveckling i ett tvärvetenskapligt team.
- Generera scenarier och strategier för att uppnå förbättrad hållbarhetsprestanda på systemnivå.
- Demonstrera förmågan att tydligt presentera, motivera och argumentera för lösningar för hållbarhet, både muntligt och skriftligt.
- Visa förmågan att göra bedömningar av produkter och systemlösningar med hänsyn till relevanta ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter, inklusive etiska överväganden ur både lokala och globala perspektiv.
Innehåll
Kursen är uppbyggd av totalt nio moduler: tre teoretiska moduler, två praktiska moduler och fyra moduler inom hållbar design och hållbar produktutveckling. Varje modul avslutas med ett reflekterande seminarium och/eller en presentation. Alla teoretiska moduler och moduler av praktiskt slag måste vara godkända innan de fyra modulerna inom hållbar design och hållbar produktutveckling kan starta.De teoretiska modulerna är: i) allmänna aspekter av hållbar utveckling, med fokus på företags- och globala perspektiv; ii) ämnen och begrepp såsom hållbarhet, cirkulär ekonomi, hållbar produktutveckling och design för hållbart beteende; iii) metoder för hållbar design och verktyg för hållbar produktutveckling.
De praktiska modulerna är: i) deltagande i handledda workshops med fokus på utvalda verktyg för hållbar produktutveckling och praktiska övningar på övningsprodukter, tillhandahållna av produktutvecklande företag; ii) team-utvecklingsworkshops, inklusive projektplanering och gruppavtal.
De hållbara design och produktutvecklingsmodulerna är: i) systemkartläggning, identifiering av nyckelintressenter och deras behov; ii) identifiering av utmaningar för hållbara lösningar, föreslå hållbarhetskriterier och formulera hållbarhetsrelaterade produktkrav; iii) utveckla och presentera en affisch samt antingen en animerad presentation eller en fysisk prototyp för att visa den föreslagna lösningen av övningsprodukten samt scenarier och strategier för att uppnå förbättrade hållbarhetsresultat, allt sammanställt i en broschyr.
Organisation
Kursen drivs av ett lärarlag. Huvuddelen av kursen är ett utmaningsdrivet projekt. Utmaningen kan sträcka sig från att vara bred samhällelig till djup forskningsdriven. Projektuppgiften löses i grupp. Projektarbetet kompletteras med "on-demand"-undervisning och lärande av för projektet nödvändiga kompetenser. Projektgruppen har en projektspecifik examinator, handledare från Chalmers och beroende på projektuppgift, om tillämpligt, även externa bi-handledare.Lärandet stöds genom praktiskt lärande, fallstudier, reflektiva seminarier, uppgifter, studiebesök och ett design- och produktutvecklingsprojekt i linje med CDIO-principerna (Conceive-Design-Implement-Operate). I projektgrupperna kommer studenterna att analysera specifika produkter och bedöma deras hållbarhetsprestanda, samt lära sig hur man tillämpar metoder för hållbar produktutveckling i sina projekt och på sina övningsprodukter. Resultatet från projektgrupperna kommer att vara förslag på nya eller förbättrade lösningar som är mer hållbara jämfört med en tidigare produkt- eller produkt-tjänstelösning. Studenterna kommer att följa de tidiga produktutvecklingsfaserna: förbered, inventera, utforska, utvärdera, besluta och visualisera. Kursen avslutas med ett öppet seminarium och en utställning där företag, särskilt de som är involverade i kursens projekt, är inbjudna.
Litteratur
Med input från lärarlaget kommer studenterna att utveckla förmågan att identifiera och skaffa relevant litteratur genom hela sitt projekt.Examination inklusive obligatoriska moment
För att klara kursen är det i) obligatoriskt att delta i reflektionsseminarier; och ii) att närvara, presentera och argumentera för utvecklingen och produktlösningen med fokus på hållbarhet, samt iii) delta i obligatoriska kursaktiviteter som till exempel: studiebesök och gästföreläsningar; samt iv) presentera slutlig designlösning som en del av en kursutställning för de externa partnerna i form av en presentation och en broschyr.Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.