Kursplan fastställd 2019-02-21 av programansvarig (eller motsvarande).
Kursöversikt
- Engelskt namnOrganizational behavior
- KurskodTEK030
- Omfattning7,5 Högskolepoäng
- ÄgareMPBDP
- UtbildningsnivåAvancerad nivå
- HuvudområdeIndustriell ekonomi
- InstitutionTEKNIKENS EKONOMI OCH ORGANISATION
- BetygsskalaTH - Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd
Kurstillfälle 1
- Undervisningsspråk Engelska
- Anmälningskod 07117
- Max antal deltagare42
- Sökbar för utbytesstudenterNej
Poängfördelning
Modul | LP1 | LP2 | LP3 | LP4 | Sommar | Ej LP | Tentamensdatum |
---|---|---|---|---|---|---|---|
0105 Tentamen 7,5 hp Betygsskala: TH | 7,5 hp |
|
I program
- MPBDP - ENTREPRENÖRSKAP OCH AFFÄRSDESIGN, MASTERPROGRAM, Årskurs 1 (obligatoriskt valbar)
- MPSCM - SUPPLY CHAIN MANAGEMENT, MASTERPROGRAM, Årskurs 1 (valbar)
Examinator
- Susanne Ollila
- Biträdande professor, Entrepreneurship and Strategy, Teknikens ekonomi och organisation
Behörighet
Grundläggande behörighet för avancerad nivåSökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.
Särskild behörighet
Engelska 6Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.
Kursspecifika förkunskaper
Studenter som går programmet Entrepreneurship and Business Design har företräde till 70 % av studieplatser beroende på programmets krav på studenterna, inkluderande en stark integration med laboratoriebaserad pedagogik. Kvarvarande platser är öppna för andra behöriga sökande, det vill säga alla som är behöriga att ta valbara kurser på fjärdeårsnivå av Chalmers studier.Syfte
Denna upplevelsebaserade kurs behandlar människors interagerande och samspelet mellan människor och olika organisatoriska system och strukturer och hur organisationer - individer, grupper - handlar och kommunicerar i olika kontext. Kursen syftar till att ge en förståelse för den grundläggande mänskliga dynamiken i organisationer och ge de deltagarna färdigheter i att bidra till gruppers och enheters utveckling.Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)
a. ha förmåga att förklara och använda ett urval av de viktigaste begreppen och teorierna (perception, motivation, och kommunikation) inom beteendevetenskapernab. förstå betydelsen av ledarskap i olika situationer
c. ha inblickar i chefsfärdigheter som relaterar till problem-definition, problemlösning och beslutsfattande i team
d. ha förmåga att använda kunskaperna i små gruppers dynamik för deltagande i team och för goda prestationer som medlem i ett team.
e. förstå grundläggande elementen i organisationsutformning, kultur och innovation från ett mänskligt perspektiv
f. kunna utvärdera och anpassa sitt eget beteende i olika situationer genom att utökad kunskap om sig själv och gruppdynamiska processer.
g. använda metoder och tekniker för att utveckla effektiviteten i grupper och organisatoriska enheter samt utveckla sina individuella färdigheter i relation till detta
Innehåll
Kursen ger en introduktion till ämnen och frågor med sitt ursprung i samhällsvetenskaper såsom psykologi, sociologi, statsvetenskap, socialantropologi och som har betydelse för att förstå hur man leder organisationer och enheter. Kursen ger möjligheter att utforska hur interaktion mellan människor och de system man arbetar i kan leda till olika resultat och upplevelser. Analyser sker på individ- och gruppnivå avseende kommunikation, motivation, gruppdynamik, grupp prestationer, mellangruppsrelationer, arbetsutformning, kreativitet, innovationsprocesser, ledarskap, förändring och kultur.Organisation
Utgångspunkten för kursen är att organisationer är öppna system och att lärande bäst sker genom flera olika pedagogiska angreppssätt och att studenterna aktivt engageras i undervisningen. I tillägg till teoretiska bidrag använder sig kursen av strukturerad upplevelsebaserad inlärning som övningar, fallstudier, rollspel och studentpresentationer i syfte att:a) ge deltagarna möjligheter att uppleva de beteendevetenskapliga koncept som kursen behandlar och
b) tillhandahålla en inlärningssituation där studenterna kan diskutera och reflektera över upplevelserna på ett dynamiskt sätt.
Eftersom mycket av inlärningen och arbetet med att uppnå lärandemålen sker i klassrumsaktiviteter i teamen måste studenterna:
1) regelbundet närvara i undervisningen,
2) förbereda olika moment innan undervisningstillfällen,
3) aktivt delta i grupp och klassens diskussioner.
För att kunna uppnå kursens ambitioner sker undervisningen under sju heldagar. Betyg 5 är inte uppnåbart för studenter som är frånvarande mer än en halv dag från undervisningen.
Begränsning och viktig information! Beroende på den upplevelsebaserade inlärningsformen är kursen endast tillgänglig för max 42 studenter och de sju tillfällena med heldagsundervisning är obligatoriska!
Även om kursen i huvudsak ges för studenter i programmet Entrepreneurship and Business Design så finns platser för studenter med behörighet att delta i kurser på Chalmers fjärde år av studier. Väntelista finns tillgänglig hos utbildningssekreterare.