Elektroteknik

300 hp (civilingenjör)

Civilingenjörer i elektroteknik skapar smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, data-kommunikation och mycket mer. Under utbildningen kombineras teoretiska och matematiska kunskaper med projekt och laborationer där du tillsammans med andra får analysera och realisera det du har lärt dig. Utbildningen passar dig som gillar matematik och fysik. Du behöver inte ha läst elektroteknik eller elektronik på gymnasiet. Som civilingenjör i elektroteknik driver du utvecklingen mot ett hållbart samhälle och underlättar vardagen för människor världen över.Utbildningens innehåll

Visualisering av kretskonstruktion

De två första åren ger dig en bred grund i matematik, fysik, elektroteknik och programmering. Här får du även lära dig att arbeta i projektform samt öva muntlig och skriftlig redovisning på svenska och engelska. Du kommer lära dig att använda digitala verktyg för matematiska beräkningar och kretskonstruktion.

Under det tredje året kan du välja kurser inom något specifikt teknikområde, men även kurser i ekonomi eller avancerad matematik. På våren genomför du ett kandidatarbete, ett större projekt där du arbetar i grupp mot ett gemensamt mål, ofta tillsammans med studenter från andra program. Du väljer också vilket masterprogram du vill följa under de två sista åren av din civilingenjörsutbildning. 

De valbara masterprogrammen leder till en civilingenjörsexamen i elektroteknik. Det finns även en stor valfrihet inom masterprogrammen där du kan välja bland olika kurser för att antingen fördupa dig inom ett visst område och/eller bredda dina kunskaper. En del studenter läser ett år utomlands, till exempel i USA, Tyskland eller Kina. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som utförs på Chalmers eller på ett företag.
Arbetsområden

Då näst intill alla moderna produkter och system innehåller elektronik har du en bred och stabil arbetsmarknad framför dig inom ett område som är efterfrågat över hela världen, och där det finns goda möjligheter till en internationell karriär. Elbilar, solceller, datortomografi, industrirobotar och mobiltelefoni är exempel på banbrytande teknikutveckling som har sin grund i elektrotekniken. 

Som nyutexaminerad civilingenjör arbetar du troligen med konstruktion, produktion eller produktutveckling på ett större eller mindre teknikföretag. Efter några år i branschen kan du få mer ledande uppgifter som projektledare eller chef. En del väljer även att göra en akademisk karriär som forskare. 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Elektroteknik 300 hp är välkomna att göra provet, läs mer på:

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Data Science and AI​
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
High-Performance Computer Systems​​
Industrial Ecology
Nanot​echnology​​​
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering​

 
​​​​​​​​​​​

Fråga en student


Namn Dennis Dubrefjord
Ålder 24
Läser Elektroteknik 300 hp

Ställ en fråga

Jag heter Dennis och läser mitt fjärde år på Elektrotekink 300hp på Chalmers. Jag valde att studera på Chalmers på grund av skolans rykte och utbyggda studentkår som gör det möjligt för chalmerister att utvecklas inom flera områden utanför skolarbetet. Inom Chalmers valde jag elektro eftersom jag gillade matematik och fysik, ett val jag är jättenöjd över. Programmet har i grunden en behaglig bredd, och utöver den har det också väldigt mycket valbara kurser som gör att man kan nischa sig mot det område man är mest intresserad av. Allt från kurser i ren matematik till kurser i miljöteknik finns tillgängligt. De två master-åren väljs också mot det område som intresserar en mest, och bland de tillgängliga valen finns biomedicinsk teknik som berör utveckling av all teknik i sjukvården, datasystem och nätverk som är en programmeringsmaster, och flera andra. 

Jag själv brinner för programmering och IT-säkerhet och har valt kurser och master mot det. Efter utbildningen skulle jag gärna arbeta på ett företag med IT-säkerhet och mjukvaruutveckling, kanske inom självkörande bilar eller kommunikationsbranchen.

Jag har ett starkt intresse för kost, träning och hälsa och tillbringar således en stor del av min fritid på gymmet. Utöver det så pillar jag gärna lite på något programmeringsprojekt, läser böcker och umgås med min sambo.

Hör gärna av dig om du har några frågor!Publicerad: to 10 sep 2020.