Elektroteknik

300 hp (civilingenjör)Civilingenjörer i elektroteknik skapar smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, data-kommunikation och mycket mer. Under utbildningen kombineras teoretiska och matematiska kunskaper med projekt och laborationer där du tillsammans med andra får analysera och implementera det du har lärt dig. 


Utbildningen passar dig som gillar matematik och fysik. Du behöver inte ha läst elektroteknik eller elektronik på gymnasiet. Som civilingenjör i elektroteknik driver du utvecklingen mot ett hållbart samhälle och underlättar vardagen för människor världen över.


Utbildningens innehåll

De två första åren ger en balanserad grund i matematik, fysik, elektroteknik och programmering. Här får du även lära dig att arbeta i projektform samt öva muntlig och skriftlig redovisning på svenska och engelska. 

Under år 3 kan du sen välja kurser inom något intressant och spännande teknikområde, men även kurser i ekonomi eller avancerad matematik. På våren i årskurs 3 genomför du ett kandidatarbete, ett större projekt där du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp mot ett gemensamt mål. Du väljer också vilket masterprogram du vill följa under de två sista åren av din civilingenjörsutbildning. 

Det finns en stor valfrihet inom masterprogrammen där du kan specialisera dig mot områden som medicinsk teknik, kommunikationssystem, elkraftteknik, digital elektronikkonstruktion, miljöteknik, mekatronik, datorsystem, mikrovågsteknik, fotonik, rymdteknik och nanoteknik. En del studenter läser ett år utomlands, t.ex. i USA, Tyskland eller Kina. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som utförs på Chalmers eller på ett företag.Arbetsområden

Då näst intill alla moderna produkter och system innehåller elektronik har du som färdig civilingenjör en bred och bestående arbetsmarknad framför dig. Elbilar, solceller, datortomografi, industrirobotar och mobiltelefoni är exempel på banbrytande teknikutveckling som har sin grund i elektrotekniken. 

Som nyutexaminerad civilingenjör arbetar du troligen med konstruktion, produktion eller produktutveckling på ett större eller mindre teknikföretag. Efter några år kan du få mer ledande uppgifter som projektledare eller chef. En del väljer att istället göra en akademisk karriär som forskare. Elektroteknik är ett stort och etablerat ingenjörsområde som är efterfrågat över hela världen, och det finns goda möjligheter till en internationell karriär. 

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Elektroteknik 300 hp är välkomna att göra provet, läs mer på:

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
Industrial Ecology
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering​

 
​​

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 21 sep 2018