Datateknik

300 hp (civilingenjör)

Datateknik vävs in  nästan  överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och små digitala system för övervakning och styrning är bara  några exempel på vad som idag anses vara självklara delar av vårt samhälle. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de programvarubaserade idéerna och systemen. Det är här du kommer in i bilden.Dekorativ bild för programmet DatateknikUtbildningens innehåll

Med kompetenser inom datatekniken, och genom att utveckla verktyg för bland annat intelligent fordonskontroll, klimatsimuleringar och smart energiförsörjning är du med och gör skillnad.  De första åren får du en övergripande bild av matematiken och lär dig  flera olika språk för algoritm- och systemdesign. Du får  också kunskaper om fysikens och datateknikens begränsningar och möjligheter . 

Under det  tredje året ges du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. De två sista åren studerar du ett masterprogram där du tillsammans med både svenska och utländska studenter specialiserar dig. Varje masterprogram kommer med stor valfrihet, detta gör det enkelt för dig att individualisera din utbildning.


 

Arbetsområden

Samhället är i stort behov av dataingenjörer med känsla för kvalitet, produktivitet och kunskap om hur man kan hålla nere kostnader . En utbildning i datateknik öppnar upp många dörrar  till en spännande arbetsmarknad. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, andra går vidare inom forskning och utveckling och en del  blir ledare i näringslivet. 


Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Complex Adaptive Systems​​
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Data Science and AI
Embedded Electronic System Design
Engineering Mathematics and Computational Science
High-Performance Computer Systems​
Interaction Design and Technologies
Lärande och ledarskap
Software Engineering​​ and Technology
Systems, Control and Mechatronics


 
​​​​​​​​​

​Fråga en student


Namn
 Magnus Carlsson
Ålder 23
Läser Datateknik 300hp

Ställ en fråga

Hej! Jag har varit intresserad av datorer, programmering och att bygga saker sedan gymnasiet där jag läste teknikprogrammet. Att hålla på med detta var något jag ville arbeta med i framtiden, så jag började leta efter utbildningar som hade inslag av både mjukvara och hårdvara. När jag läste om datateknik på Chalmers visste jag att jag kommit helt rätt. Förutom kunskaper och färdigheter inom datorns uppbyggnad, systemdesign, matte och olika programmeringstekniker har jag lärt mig hur allt kan kombineras för att skapa något som faktiskt fungerar bra. Man blir en utmärkt problemlösare vilket behövs oavsett om du vill bli en programmerare eller en projektledare. 

Livet på Chalmers är såklart inte bara att plugga och gå på föreläsningar. Det finns ett brett spann på roliga föreningar och kommittéer på datateknologsektionen och hos kåren som du kan engagera dig i, typ mat-, foto-, spel- och idrottsföreningar. Jag gick till exempel med i datas mottagningskommitté där jag fick lära mig ansvar för att hålla i en hel mottagning samt träffade några av mina bästa kompisar.  Vill man inte vara på campus finns hela Göteborg att vistas i, du kan shoppa på stan, ta en öl på Andra lång eller ta en glass på Lindholmspiren. Det finns något för alla helt enkelt!

Publicerad: to 10 sep 2020.