



RE-BLUE-projektet syftar till att utveckla och tillämpa innovativa och energieffektiva teknologier som främjar hållbar produktion av hälsosam mat från liten pelagisk fisk, främst sill och skarpsill. Projektet är ett samarbete mellan tre europeiska universitet, ett forskningsinstitut och en sjömatsproducent – alla med omfattande expertis inom livsmedelsvetenskap och -teknologi, inklusive förädling av pelagisk fisk. Tre företag är även knutna till projektet som underleverantörer, och representerar primära och sekundära sjömatsproducenter, med fokus på pelagisk fisk och sidoströmmar.
Bakgrund
Sill (Clupea harengus) and skarpsill (Sprattus sprattus) är två lågtrofiska fiskarter som dominerar fisket i många nordliga och centraleuropeiska länder. De är dock kraftigt underutnyttjade för livsmedelsproduktion, något som ifrågasätts alltmer mot bakgrund av det rådande geopolitiska läget, det ökande behovet av prisvärd, näringsriktig och lokalt producerad mat samt det pågående proteinskiftet. Det senare innebär att många konsumenter söker hälsosamma och hållbara alternativ till rött kött som primär proteinkälla. Sill och skarpsill har ett lika lågt klimatavtryck som baljväxter och är rika på högkvalitativa proteiner, marina omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler – många vilka saknas, eller endast finns i låg halt, i röda och/eller gröna proteinkällor. När klimatpåverkan och näringsinnehåll sammanvägs har sill och skarpsill nyligen rankats som de mest fördelaktiga animaliska proteinkällorna bland vanligt konsumerade sådana inom EU. Det finns således starka incitament att öka dess användning till mat.
Angreppssätt
RE-BLUE-projektet kommer att utforska nya skalbara livsmedelsvärdekedjor som bygger på de stora delar av sill- och skarpsillsfångsterna som antingen aldrig når livsmedelskedjan (hel fisk som direkt landas som foder) eller lämnar livsmedelskedjan (restprodukter från filéproduktion, som också går till foder). Tillsammans utgör dessa flöden av biomassa cirka 60–95 % (!) av den totala sill- och skarpsillsfångsten i de länder som ingår i RE-BLUE.
Våra specifika mål är att utforma, anpassa och kombinera processteg som är särskilt anpassade för att hantera den lilla storleken på det som idag kallas foderfisk, förekomsten av enzymrika organ, höga halter av pigment/pro-oxidanter/små ben samt potentiell förekomst av miljögifter som dioxiner, dioxinlika PCB:er och PFAS.
Resultaten som genereras i projektet kommer även att kunna tillämpas på andra små fiskarter i Europa som betraktas som invasiva och/eller underutnyttjade. De förväntas också ha stor inverkan på exempelvis livsmedelsberedskap, folkhälsa och politik, nationellt samt inom EU.
Projektet pågår under tre år med start den 31 maj 2024.