- Publikation: Seaweed as food – Attitudes and preferences among Swedish consumers. A pilot study
- CirkAlg-projektet och relaterad forskning i professor Ingrid Undelands grupp på Chalmers kring alger som en hållbar livsmedelsresurs uppmärksammades i ett reportage i Göteborgsposten 2020-05-16.
- João Trigo som är doktorand i gruppen för Livsmedelsvetenskap på Chalmers presenterade den 2020-08-25 sin forskning på konferensen Seaweed4Health med titeln “Effect of pH-shift processing on in vitro digestibility and Caco-2 cell bioavailability of Ulva fenestrata proteins”.
- João Trigo presenterade även bifogad poster på växtproteinkonferensen NIZO 21-22 Oktober 2020.
- I denna film förklarar doktoranderna Kristoffer Stedt och Joao Trigo vilka utmaningar som måste lösas för att göra tång till en av våra framtida proteinkällor.
- Publikation: Effect of storage conditions on lipid oxidation, nutrient loss and colour of dried seaweeds, Porphyra umbilicalis and Ulva fenestrata, subjected to different pretreatments
- Publikation: Cultivation of seaweeds in food production process waters: Evaluation of growth and crude protein content
- Deutche Welle har uppmärksammat vår CirkAlg-forskningen i ett radioinslag ("Living Planet: Seaweed coming to your plate") där forskare från Chalemers och Göteborgs universitet pratar om algodling och alger som framtidens mat.
- De två masterstudenterna undersökte hur Svenska konsumenter uppleker alger och hur de kan användas I vår kost (Sockertång och havssallat – två alger för svenska köket | HKR.se)
- ScienceDaily, Springwise och Food Supply snappade upp pressmeddelandet från CirkAlg-publikationen om möjligheten att använda processvatten från livsmedelsindustrin som odlingsmedia för att öka tillväxten och proteinhalt i makroalger.
- Ingrid Undeland och João Trigo förklarade för The Guardian varför det är utmanande att extrahera protein från tång och möjliga livsmedelstillämpningar av detta nya protein.
- SVT presenterade, i sitt nyhetsprogram Rapport, pressmeddelandet från CirkAlg-tidningen om möjligheten att använda processvatten från livsmedelsindustrin som odlingsmedier för att öka tångtillväxt och proteinhalt.
- Publikation: Post-harvest cultivation with seafood process waters improves protein levels of Ulva fenestrata while retaining important food sensory attributes
- Publikation: Mild blanching prior to pH-shift processing of Saccharina latissima retains protein extraction yields and amino acid levels of extracts while minimizing iodine content
- En avhandling av Kristoffer Stedt vid Göteborgs universitet visar att proteinhalten i algen havssallat kan höjas till samma nivå som sojabönor. Läs nyhetstexten: Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla
Läs avhandlingen: Seaweeds as a future protein source: innovative cultivation methods for protein production