Hitta till Onsala rymdobservatorium

Onsala rymdobservatorium är beläget ca 45 km söder om Göteborg och ca 20 km från Kungsbacka. Vi tar endast emot bokade besök.

Onsala rymdobservatorium är beläget ca 45 km söder om Göteborg och ca 20 km från Kungsbacka. Närmsta busshållplats finns i Mariedal, 4 km från observatoriet, så det enklaste sättet att nå observatoriet är med bil.
Besöksadressen är Observatorievägen 90, Råö, Onsala.

Gruppen för avancerad mottagarutveckling, GARD, finns inte i Onsala utan på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg, i samma byggnad som Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2:


Om du kommer med bil

Från Göteborg: E20/E6 söderut mot Malmö:
Tag avfart 59 och därefter till höger mot Onsala.
Efter ca 1 mil: Onsala kyrka, i rondellen sväng av mot Mariedal/Råö.
Efter ca 2 km: en vägkorsning. Kör rakt fram i korsningen och följ Råöskyltarna.
Efter ca 4 km: en vändplats och en parkeringsplats längs vägen. Grupper skall använda ett minimalt antal bilar för att köra in på observatoriets område; resterande bilar parkeras här.
Efter ca 50 m: en röd/gul vägbom. Om du har avtalat möte, tryck på knappen för att öppna bommen. Den går automatiskt ned efter en stund. Väl inne på området syns till höger den vita klotformade radomen, där forskare, administratörer och tekniker befinner sig (normalt skall studiebesökare köra hit). Rakt fram kommer du till 25-m-teleskopet, utställningen och den mekaniska verkstaden.
Det finns två grindar på observatoriets område, normalt stängda efter arbetstid.

GPS-koordinater:
Latitud 57° 23.717894' +17 mm/year. Longitud 11° 55.530957' +14 mm/year.
(Koordinater för observatoriets GPS-station, 1 januari 2000. Referenssystem: ITRF2005, skiljer sig inte från WGS84 med mer än några decimeter.)

Om du kommer med tåg eller buss

Mellan Göteborg och Kungsbacka går det lokaltåg. Det går bussar från Kungsbacka till Mariedal (4 km från observatoriet). Därifrån går man till fots (obs: 4 km) eller arrangerar hämtning.

Kollektivtrafik i Västra Götalandsregionen: Se Västtrafik (http://www.vasttrafik.se/). 

Mobilförbud på området

Det är förbjudet att använda mobiltelefoner och andra radiosändare på observatoriets område, på grund av problem med radiostörningar. Kom ihåg att sätta din mobiltelefon i flygläge när du besöker observatorieområdet.

Karta över området

Karta över observatorieområdet
Karta över observatorieområdet

Kom ihåg att stänga av mobiltelefonen på observatoriets område!