Besök Onsala rymdobservatorium

Bild 1 av 2
Besökscentrum
Besökscentrum vid Onsala rymdobservatorium
Besökscentrum vid Onsala rymdobservatorium. Foto: Chalmers/Anna-Lena Lundqvist

Boka studiebesök

Vi tar emot intresseanmälningar från skolor och andra grupper för visningar. 

Vi är fullbokade för vårterminen 2024. Från den 1 maj tar vi emot intresseanmälningar för höstterminen (augusti-november).

Vanligtvis kan vi ta emot besök från skolklasser (10-30 personer grundskolan, 10-50 personer alla andra) i alla åldrar (ej förskolor). Under ett studiebesök kan man besöka våra teleskop, se vår utställning, och ta chansen att ställa frågor om rymden och jorden. Programmet kan anpassas till klassens behov. ​​

Studiebesök sker under kontorstid vardagar och varar normalt cirka två timmar. Vi tar endast emot bokade besök. Gör intresseanmälan via online formuläret så återkommer vi med besked om det går den tid ni önskar eller med förslag på annan tid.

Sommaruppehåll: Under veckorna 27-32 tar vi inte emot studiebesök.

Det finns ingen servering på observatoriet, men ni kan ta med egen fika.

Det är förbjudet att använda mobiltelefon på observatoriets område (eftersom radiostrålningen från mobiltelefoner kan störa våra observationer).​

Utställning i vårt besökscentrum

Chalmers besökscentrum för rymdteknik och astronomi ligger mitt bland teleskopen vid Onsala rymdobservatorium. Här  tar vi fram en ny, modern utställning. Här ska besökare i alla åldrar kunna uppleva och upptäcka universum, jorden och den teknik som används för att utforska både rymden och vår planet.

Öppettider: Besökscentret är endast öppet vid avtalad tid och bokas genom studiebesöksbokning.

Målgrupp: Utställningen vänder sig fram för allt mot skolungdomar från årskurs 2 upp till gymnasiet, och till allmänheten. Vi erbjuder guidade studiebesök från skolor och andra grupper, samt regelbundna visningar för allmänheten.

Huset: Huset har byggts på ett hållbart sätt som är unikt på Chalmers. Så långt som möjligt har klimatpåverkan minimerats och återbruk maximerats, och byggprojektet självt var nyskapande när det gäller hållbarhet. Inför och under bygget prövades vi många nya grepp, från utsläppsdriven upphandling till projektering och genomförande av ny- och ombyggnadsprojekt med minimal klimatpåverkan.

Ingen matservering. I anslutning till besökscentrumet kan medhavd mat ätas. Ingen servering finns på området.

Visningar för allmänheten

Ibland ordnar vi specialvisningar av observatoriet för allmänheten, med ett annat program än vid vanliga studiebesök. Normalt måste man boka plats i förväg och åka med en inhyrd buss till observatoriet.

(Information om studiebesök för skolklasser och andra grupper, finns ovan under rubriken Studiebesök.)

År 2024 planerar vi tre visningar för allmänheten.

Fredagen 19 april 2024: Besök Onsala rymdobservatorium under Vetenskapsfestivalen i Göteborg, som har tema Vågor. Tre bussturer från Göteborg. Läs mer hos Vetenskapsfestivalen.

Söndagen 26 maj 2024: Vi firar Mors dag med bussturer från Kungsbacka och Onsala. Biljetter säljs hos Naturum Fjärås Bräcka från och med 8 mars. I samarbete med Naturum Fjärås Bräcka och Science Safari.

Lördagen 19 oktober 2024: Astronomins dag och natt firas i hela landet med tema Människan i rymden. Det blir bussturer från Kungsbacka och Onsala i samarbete med Naturum Fjärås Bräcka. Biljettsläpp meddelas senare. 

Fotografier från tidigare Mors dag-visningar. Foto: Chalmers/R. Cumming
Foton från tidigare Mors dag-visningar.
Fotograf: Chalmers/R. Cumming