Bidrar till att minska utsläppen

 
”Hybrider och elbussar kommer bidra till att minska utsläppen betydligt, vilket definitivt är bra för miljön. Jag tror verkligen det är framtiden, särskilt i byar. Vi behöver sådana bussar för att minska föroreningar i stora städer – och för att minska global warming.”

– Sverige för mig är tre färger: grått, svart och vitt. Och kanske lite brunt. Jag gillar färg. Färg är bra när det är så mörkt ute, det lyser upp dagen, säger Victoria, iförd färgsprakande sjal, vinröd hatt och stora, gula örhängen.
 
Efter avslutade kandidatstudier i Electrical engineering i hemlandet fick hon ett stipendium från Svenska institutet för att läsa en master i Electric Power Engineering på Chalmers. Och det har gått bra för Victoria, både under och efter studietiden. Hon har blivit vald till ”Sverigeambassadör” och mottagit diplom från näringsministern. Hon var också en av Chalmers representanter i Almedalen 2014 och varit delaktig i integrationsprojektet Vill-Kan-Ska.
 
– I Vill-Kan-Ska fick vi bland annat lektioner i svenska och lärde oss skriva CV, hur man hanterar jobbintervjuer. Nyttiga saker. Vi fick också lära oss mer om den svenska kulturen. Han som höll i det pratade utifrån egna erfarenheter och gav tips och råd, karriärrådgivning. Vi kunde fråga honom vad som helst. Det var väldigt lärorikt.
 
Alla fick egna mentorer som man jobbade med i sex månader. Victorias mentor jobbade på Volvo Personbilar, vilket indirekt ledde till att Victoria ett par år senare landade drömjobbet.
 
– Hon frågade mig, ’vad vill du göra, vad skulle du vilja uppnå?’ och jag svarade att jag ville göra min uppsats inom industrin för att på det sättet kunna få ett jobb inom branschen. Jag tänkte att om jag skaffar mig kontakter inom ett företag så har jag en lättare väg in. Så jag skrev min uppsats om Volvo bilar med fokus på batterimoduler för hybridfordon. Det blev bra.
 
För det är just på Volvo vi hittar Victoria i dag. Hon jobbar med mjukvaruutveckling för hybrid och elbussar och har varit delaktig i utvecklingen av hybridbatterierna till elbusslinje 55 som rullar mellan Chalmers två campus. Och det är just kopplingen till näringsliv och industri Victoria vill lyfta fram när hon blir tillfrågad om varför studenter bör välja Chalmers.
 
– Som student på Chalmers får man möjlighet att träffa företag redan under studietiden. Lektionerna och labben är utformade så att man interagerar med industrin på ett mycket lärorikt sätt. Vi åkte på studiebesök för att se hur folk i vår bransch arbetade i verkligheten och ibland hade vi gästande tekniklektorer från industrin.
 
– När jag gick på Chalmers hade vi kurser om olika sätt att använda elektricitet för att förnya vårt elsystem, som vattenkraft och solenergi. Chalmers gör mycket, både i form av forskning och i form av projekt med företag.
 
– Många av kurserna på Chalmers är om hållbarhet, konceptet om att ha en hållbar framtid. Att få oss att leva mer hållbart genom att vara mer beroende av el och inte av till exempel kolkraft.
 
– Chalmers var en ögonöppnare för mig. Ett äventyr. För det var inte bara första gången jag var i Sverige utan första gången i Europa.
 
– Det svåraste var i början, att bli van med allt nytt, ett helt nytt sätt att läsa, annorlunda föreläsningar. Jag kände alltid att jag låg två steg efter, spelade ”catch up”, och det var väldigt stressigt. Men mot slutet av terminen hittade jag en studiegrupp och vi hjälptes åt. En person kanske visste mycket om en sak och en annan visste mycket om något annat, så gjorde man ett utbyte. Det blev lättare när man kunde dela kunskap.
 
– Och så mötte jag min man på Chalmers, ler hon. Han kom och pratade med mig i klassen och jag berättade för honom att jag hade letat efter någon att studera med. Så vi brukade träffas på helgerna och studera tillsammans. Det hjälpte mig mycket, jag återfick balansen. Inte bara att sitta i mitt rum med min bok ensam och läsa men nu kunde jag diskutera vad jag tyckte och reda ut vad som var fel och få perspektiv på saker.
 
– Så, jag skulle vilja säga att det blev bra – både med studierna och på det privata planet.
 
VICTORIA NAKANWAGI
Från: Uganda
Ville bli när jag var liten: Prinsessa
Favoritleksak: Nallebjörn
Gör: Mjukvaruutvecklare på Volvo Bussar
Inriktning på Chalmers: Masterprogrammet Electric Power Engineering 

Sidansvarig Publicerad: fr 24 nov 2017.