Tomasz Matuszczyk


 

"Farligt att utgå ifrån sig själv för mycket"

MIT-studenten Tomasz Matuszczyk drivs av att skapa saker, lösa problem och hjälpa människor att uppnå sådant de inte trodde var möjligt. För det krävs ingenjörstänk, kreativitet och entreprenörsanda. Viljan att tänka stort och gränslöst kombinerat med en stor portion Gunde Svan-mentalitet  – ingenting är omöjligt.

Under sin relativt korta karriär har Tomasz bland annat varit med och skapat företaget Tablefinder, för bordsbokningar på nätet, det sociala nätverket Tuenti samt tjänsten Bibulu som sammanför hundägare och hundvakter. Idén till Bibulu dök upp efter att en annan hundägare Tomasz träffat i parken förslagit ett socialt nätverk för hundar, där familjer kunde utbyta tjänster. Tomasz var skeptiskt till idén och tittade istället på vad det fanns för alternativ till hundpassning. Det visade sig att det fanns ett stort behov av mer ekonomiska och närliggande alternativ till de befintliga hundpensionaten.

Tomasz bollar gärna sina idéer med familj och vänner. Men även med människor han inte känner, det kan vara potentiella användare av slutprodukten eller personer med en intressant infallsvinkel. Allt beror på var i idéstadiet han befinner sig. 

Vilka idéer grubblar du på just nu?
Bland annat en om hur man kan göra det möjligt för människor att själva testa sin syn, istället för att behöva gå till optikern. Vi köper i allt högre grad linser och glasögon på nätet, men vi måste fortfarande gå till optikern för att ta reda på vilken styrka vi behöver.

Vad utgår du ifrån när du kommer på nya idéer?
Det kan vara saker jag varit med om, saker jag hört eller läst. Naturligtvis är det enklast att utgå från problem jag själv upplevt, men det är tyvärr sällan mina egna problem är tillräckligt vanliga för att det ska finnas en marknad stor nog att bygga en produkt för. Därför kan det också vara farligt att utgå från sig själv för mycket.

Vad har du tagit med dig från din utbildning, utöver rena kunskaper?
Flera av nyckelpersonerna i både Tablefinder och Tuenti kommer från Chalmers. Inget av det jag gjort efter utbildningen hade varit möjligt utan Chalmers och de kontakter jag fått därigenom. Där lärde jag mig inte bara att tänka gränslöst, jag fick även de kunskaper och det systematiska tankesätt som krävs för att kunna genomföra mina idéer.

Vad ser du mest fram emot när du har en timme över?
Det händer inte ofta, men när det händer vill jag vara med min fru och min hund.
 
 
NAMN: Tomasz Matuszczyk, student vid MIT Sloan School of Management
UTBILDNING CHALMERS: Läst Informationsteknik, belönad med Rune Anderssons stipendium
​​​​​

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.