Susanne Aalto

 

Jag bejakar upptäckaren inom mig

Min blick riktas alltid uppåt. Jag är rymdromantiker och tycker att vi måste satsa på rymdfärder. Mänskligheten mår bra av att vi flyttar fram våra gränser. Det har att göra med vår civilisations överlevnad. Lika viktigt som att ta hand om den här planeten är att bejaka upptäckaren inom oss. När man forskar om galaxers och hela universums utveckling kan man inte låta bli att fundera över de riktigt stora frågorna. Det lägger jag mycket tid på.
 
Min forskning om galaxers och universums utveckling handlar konkret om att jag mäter radiostrålning från kalla molekylmoln i avlägsna galaxer. Molnens sammansättning visar hur, och varför, de bildar stjärnor – eller om de tjänar som mat åt ett supermassivt svart hål. Det är fascinerande och kittlande! Mina upptäckter gör jag tillsammans med forskarkollegor både i Sverige och i andra länder. Mina verktyg är dator och radioteleskop världen över. Jag ansöker om att få använda dem och konkurrensen om tiden är hård. Ett av mina favoritteleskop ligger på Mauna Kea Hawaii, fyratusentvåhundra meter över havet. Att sitta i kontrollrummet och rikta in teleskopet mot en ny galax är en hisnande känsla. Ingen på planeten har sett det vi nu snart ska få se.
 

Kvinnorna som höll min dröm vid liv

 
Jag bestämde mig faktiskt redan som 11-åring att det var mot stjärnorna jag skulle sikta. Det fanns ingen hejd på min nyfikenhet. Nästan varje natt smög jag mig ut med kikaren för att beskåda stjärnhimlen. Och efter skolan hängde jag på biblioteket i Hallstammar. Hade inte de kvinnliga bibliotekarierna där tagit mitt astronomiintresse på så stort allvar hade jag troligtvis inte levt min dröm idag. Vi hade många intressanta samtal och de beställde nya böcker åt mig för jag slukade allt i en rasande fart. Att det var någon som trodde på mig, gav mig modet att välja den väg jag behövde för att komma dit jag ville, gjorde så att jag till slut hamnade på Chalmers.
 

Det mesta var plötsligt upp till mig själv

 
På Chalmers öppnade sig en spännande värld men det var också en tuff tid där det ställdes krav på mig att agera vuxet med ansvar och allt vad det innebar. Det mesta var helt plötsligt upp till mig själv. Men jag hängde kvar för här fanns mina själsfränder – ungdomar som ville samma sak som jag. Det tog mig nästan ett helt år innan jag hittade mig själv och min plats. Men det var det värt. Många intressanta år inom mitt område har nu lett till en tjänst som biträdande professor i radioastronomi. Jag får forska varje dag om hur stjärnor bildas och galaxer skapas – min forskning leder till att öka vår kunskap om var vi kommer ifrån och vart vi är på väg, i ett väldigt stort perspektiv. Det är mycket spännande. Jag ser med glädje tillbaka på den målmedvetenhet jag hade när jag åkte direkt från avslutade studier på Chalmers hit till observatoriet och frågade om jag fick bli doktorand. Att lära mig ta ansvar för min framtid och ge mig själv utrymme att växa ingick helt klart i min utbildning. Och framför allt – Chalmers har gett mig ett tekniskt perspektiv på forskningen och dess möjligheter som är otroligt värdefullt för mig.
  
NAMN: Susanne Aalto 
 
UTBILDNING CHALMERS: Teknisk Fysik, doktorandutbildning Onsala rymdobservatorium 
 
JOBBAR MED:Biträdande professor i radioastronomi, Onsala Rymdobservatorium
 
LIVSFILOSOFI: Jag försöker att alltid vara nyfiken
 

 

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.