Marcus Wendin
F​ör mig är det lilla det stora


Jag tittar ut över den 80 mil långa, vita, orörda strandremsan och säger spontant till min indiske samarbetspartner ”Hit skulle ni kunna locka massor av turister”. ”Vi är inte intresserade av det, svarar han. Vi lever bra här och ser inte lyckan i det materiella”. Med den insikten går vi hem till hans enkla stenhus och äter en spartansk middag uppdukad på jordgolvet. Och jag tänker att rikedom är att uppskatta det lilla och komma en annan människa nära.

En sak står mycket klart för mig; Jag som kommer från Sverige – det är jag som är ett undantag i världen. I länder som till exempel Indien lever så många fler på ett annat sätt än vi. Kanske det rätta? I den livsfilosofin försöker jag hänga kvar och bidra med det jag kan för att människor ska få leva fritt i sin egen miljö – utan gifter och förstörelse. Grunden till problem handlar ju så ofta om okunskap. Där kan jag dela med mig av min kompetens. Som ingenjör kan jag påverka på plats – det är en mycket upplyftande känsla.
 

Startade företag inom miljökonflikter

 
Redan från början visste jag att min utbildning skulle leda till något viktigt – men jag hade inte riktigt grepp om just vad, en liten, ursäkta uttrycket, skitkurs i Toxikologi som är läran om gifterna, speciellt i förhållande till människan ledde in mig på en väg med inriktning mot miljö. Jag läste en mängd olika utbildningar och knöt ihop säcken genom att kombinera metoder inom miljösystemanalys med metoder inom konflikthantering. Ett för mig nytt ämne ”miljökonflikt” förde mig till en affärsidé och starten av mitt företag Miljögiraff. Jag befinner mig ofta ute i myllan, bland skövlade regnskogar och bomullsfält. Mitt i konflikten mellan boskapsskötare, regeringar och odlare. Där är det ”hands on” och samling runt problemet som gäller. Inte alltid så enkelt. Men formeln för problemlösning – från Chalmers – sitter i ryggmärgen.
 

Jag behärskar kaos

 
Som ingenjör har jag fått lära mig att varje problem är en utmaning. Därför kan jag känna mig bekväm i situationer som för andra kan verka kaotiska. Jag har förmågan att bryta ner stora problem till flera små – och därefter bearbeta ett i taget. Det är tydlighet som gäller när ett samarbete ska etableras för att till exempel förvalta en naturresurs på bästa sätt. Det är stora frågor och jag har kunder som SIDA, UD och FN. Uppdrag som förpliktigar.
 

Ex-jobb mitt i verkligheten

 
Josef från Kenya är en av alla mina miljövänner som fått mig att lyfta blicken och se världen ur ett annat perspektiv. Första gången han hälsade på mig i Sverige fick han en chock över hur vi lever och hur stor vikt vi lägger vid det materiella. Vi lärde känna varandra i samband med ett projekt vid Victoriasjön där han skapat möjligheter för fattiga och föräldralösa barn att få tillgång till skola och akut hälsovård. Hit försöker jag få dagens Chalmersstudenter att resa och göra sitt examensarbete för att sprida känslan av kulturöverskridande förståelse. Chalmers övergripande målsättning med sin forskning ligger mig närmare om hjärtat än någonsin – att aktivt bidra och medverka till en hållbar samhällsutveckling, nationellt och internationellt. Ingenjören i mig tar den uppgiften på största allvar.
 


 
NAMN: Marcus Wendin 
 
UTBILDNING CHALMERS: Kemiingenjör 
 
JOBBAR MED: Egen företagare, Miljögiraff
 
LIVSFILOSOFI : Våga gränsöverskridande möten
 

 
​​​

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.