Karolina Adolfsson 

Jag vill se mina fartyg ta form och glida ut på vattnet

Vågorna har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Där på surfingbrädan, koncentrerad, spanande ut mot nästa våg känner jag mig ödmjuk inför livet. Ena stunden närmast meditativt lugn i väntan på den stora vågen, sekunden efter; adrenalinkicken när kraften slår till och jag flyger fram över vattnet. Det finns nog ingen bättre känsla.
 
Jag kan min bräda, för jag har designat och konstruerat den själv. Den är ett resultat av ett roligt och framgångsrikt ex-jobb. Mitt mål var egentligen att hamna i Costa Rica, men det blev Spanien där jag lyckades leta upp en surffabrik och presenterade min idé om brädor speciellt utformade för kvinnor.
Efter observationer och intervjuer med ett stort antal kvinnor lyckades jag få till fyra perfekta brädor. Jag konstruerade bland annat en shortboard med volymen skjuten lite längre fram, tunnare kanter som lättare skär ner i vattnet och en aning flacka för att snabbare få fart.

Fartyg från 30 till 300 meter

 
Jag blev kvar i Spanien, men när FKAB sökte en fartygsdesigner kändes det klockrent. De ville träffa mig och jag reste hem. Det var över hundra sökande, men jag fick jobbet. Det kan jag tacka både mina surfbrädor och ingenjörskunskaper för. Nu hamnar såväl små som stora fartyg på  mitt ritbord – alltifrån 30 meters passagerar­färjor till gigantiska lastfartyg på 300 meter. Ett av projekten var att ta fram en ny Visingsöfärja. Jag brukar titta på historien kring platsen för fartygen för att hämta inspiration, sedan ritar jag något som jag själv tycker är snyggt men som ändå håller över tid. Jag experimenterar gärna och låser mig inte i en viss stil.  Ännu kan man inte säga att ”det där är ett typisk ”Karolina-fartyg” men i framtiden kanske. Lockelsen med mitt jobb är självklar – att få se mina fartyg ta form och glida ut på vattnet!
 

Full av idéer

 
Kreativiteten driver mig – just nu är det fartyg som gäller, men i framtiden kan det vara något helt annat. Tillsammans med en vän från åren på Chalmers, driver jag flera projekt vid sidan av jobbet. Vi tar fram idéer och designar. Om vi kommer på något, så gör vi det bara, sen hittar jag alltid någon som nappar. Det har hittills resulterat i bland annat en möbelserie och en iPhone-app.
 

Vill du något, så gör det bara

Den här inställningen, att ”vill du något, så gör det bara” har jag fått med mig från min Chalmersutbildning. Jag lärde mig att utnyttja mitt kontaktnät och ta tillvara på det som jag kan ha nytta av. Man måste inte kunna göra allt själv. Jag gör det som jag tycker är viktigt – och gör det bra. Varumärket Chalmers är starkt, det räcker nästan att jag säger att jag är ingenjör, så öppnar sig möjligheter som gör att jag får leva ut min kreativitet. De litar på min förmåga.
 
 
NAMN: Karolina Adolfsson
 
UTBILDNING CHALMERS: Teknisk Design
 
JOBBAR: Fyra timmar AB
 
 
 

 

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.