Johan Barne


Inträdesbiljetten till det liv jag vill leva

Hur gör man om man tycker det är viktigt att skaffa sig en utbildning, men samtidigt vill leva sin dröm som slukar nästan all tid? Man hittar en lösning. Med uppfinningsrikedom, flexibilitet och en vilja av stål blev det möjligt för mig att segla tre OS samtidigt som jag utbildade mig till ingenjör. Nu jobbar jag med det jag vill – den perfekta kombinationen professionell segling och avancerad teknik.
 

För 30 år sedan var segling ”bara” en livsstil, det fanns ingen koppling till tekniken alls. Idag är segling oerhört tekniskt avancerat. Med mina kunskaper i ingenjörskonsten kan jag utifrån tester och analyser se till att båten utnyttjar sin kapacitet bättre och går snabbare. Under min långa historia av OS-segling och World Tour matchracing har jag fått uppleva på nära håll hur rätt teknik är vägen mot resultat i toppklass. När jag deltog i mitt första America’s cup var det faktiskt som både seglare och prestandautvecklare. Jag seglade på dagen och analyserade på kvällen. Mycket arbete, men kunde livet bli bättre?
 

Hjälper andra mot toppen

 
Efter att ha jobbat för större företag som bland annat både Volvo och Semcon, ville jag äga min tid och startade därför eget. För tillfället har jag kontoret i Spanien. Det ger mig också möjligheten att få leva en annan kultur – mina barn går i spansk skola och får en vidare syn på livet. Jag prestandautvecklar för många olika typer av kappseglingsbåtar. Men jag är inte alltid själv med ombord utan kan med teknikens hjälp göra mycket av arbetet hemma. För varje projekt sätter jag upp en webbsida och plattform, allting loggas under seglingen och sedan skickas det till mig för analys. Snabbt ser jag vad som måste förbättras eller ändras. Mitt jobb gör mig till en vinnare i dubbel bemärkelse. Förutom mina egna segrar så drivs jag att hjälpa andra mot toppen med hjälp av tekniken.
 

Förmågan att kommunicera 

 
Utmaningen ligger också i att kommunicera med kunderna, som inte alltid är så tekniska, om hur man ska använda mina resultat för att öka och utnyttja båtens prestanda och segla fortare. Det har jag med mig från Chalmers – att utmana och att se till att bli tagen på allvar. Min examen blev inträdesbiljetten till det liv jag vill leva. Och nu ser jag till att utvecklas i den omgivning jag verkar. Det tekniska angreppssättet sitter i ryggmärgen tillsammans med förmågan att argumentera, lösa problem, komma fram till slutsatser och presentera lösningar. Som ingenjör står jag aldrig handfallen – oavsett om jag sitter vid analysverktyget eller seglar mitt nästa America’s cup.
 

 
 
 
NAMN: Johan Barne 
 
UTBILDNING CHALMERS: Teknisk Fysik 
 
JOBBAR MED: Prestandaanalytiker på egna företaget SeglingsTeam-Ett 
 
LIVSFILOSOFI: Ge järnet på varje jobb så ordnar sig resten
 

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.