Jennifer Österlin

​"Saker måste få ta tid ibland"

Chalmeristen Jennifer Österlin arbetar som utvecklare på teknik- och IT-konsultbolaget Alten i Göteborg. Samtidigt är hon thaiboxare på elitnivå med två SM-guld, två EM-, ett NM och ett VM-guld. Förutom träningspassen på kvällarna blir det ofta ett pass även på mornarna, innan jobbet, då de flesta av oss gärna ligger kvar i sängen.

Att kombinera universitetsstudierna på Chalmers med en elitidrottsatsning kan låta som en omöjlighet. Men enligt Jennifer krävs bara noggrann planering. Under tiden hon skrev sitt examensarbete läste hon även en matematikkurs på halvtid, tränade inför SM samt arbetade extra på en bingohall. På Chalmers upplevde hon att eleverna hade mycket eget ansvar och kunde till viss del själva styra sina studier. Många föreläsningar hade obligatorisk närvaro, men utöver det kunde Jennifer i stor utsträckning själv välja vilka tider hon skulle fokusera på sina studier.

Att Jennifer valde thaiboxningen var ganska mycket en tillfällighet. Hon visste att hon ville ha något fysiskt men ville mest prova på något nytt och få lite motion. Efter tre träningspass var hon fast och efter två månader bestämde hon sig för att ta sig till SM. Tre år senare stod hon i SM-final i Östersund. Men det är också det som kännetecknar Jennifer, målmedvetenheten. Redan som tioåring bestämde hon sig för att hon skulle studera på Chalmers och bli programmerare.

På bara fyra år har du hunnit vinna det mesta som går att vinna som kvinnlig thaiboxare, hur kommer det sig att du är så framgångsrik? 
Jag var jättedålig i början. Men när jag väl hittar något jag gillar ger jag mig inte. 

Har du alltid haft en vinnarskalle?
Mer eller mindre. Men viljan att alltid ge 110 procent kan ibland leda till besvärliga situationer. Det händer att jag kräver för mycket av mig själv. Ibland borde jag istället acceptera att något är good enough, att jag inte behöver vara bäst på allt.

Vilket ögonblick är du mest stolt över i din karriär?
VM-guldet i Ryssland, dagen jag fick mitt examensbevis eller när jag skrev på jobbkontraktet hösten 2012. Det är ganska jämt mellan dessa tre.

Vilka egenskaper har du tagit med dig från thaiboxningen till studierna och tvärtom?
Att trägen vinner. Saker måste få ta tid ibland. Att en sak tar tid betyder inte att det är ett misslyckande.
 

NAMN: Jennifer Österlin
UTBILDNING CHALMERS: Informationsteknik och Interaction Design and Technologies
JOBBAR MED: Webb- och mjukvaruutvecklare, Alten (tidigare Xdin)
​​​​

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.