Informationsteknik

300 hp (civilingenjör)

Med en civilingenjörsexamen i informationsteknik arbetar du med att utveckla framtidens programvarusystem. Inom samtliga sektorer i samhället behövs tekniska problemlösare med en känsla för användarnas behov. Utbildningen är för dig som vill komma in i en spännande och attraktiv bransch med många möjligheter. Är du nästa spelutvecklare, interaktionsdesigner eller systemarkitekt?Utbildningens innehåll

Handkontroll til spelkonsoll

Under de första tre åren studerar du främst programvaruutveckling och matematik, vilket är grunden i din ingenjörsexamen. Parallellt får du kunskaper om kommunikation med såväl uppdragsgivare som slutanvändare och utvecklar din förmåga att arbeta i projektform. 

För att bidra till ett hållbart samhälle är det viktigt att människor med olika kompetenser arbetar tillsammans. I årskurs tre utför du därför ett kandidatarbete tillsammans med studenter från andra program. Arbetet genomförs i projektform, vilket är både en personlig utmaning och en god möjlighet att öva på att arbeta i grupp. De sista två åren spetsar du din utbildning genom att specialisera dig med ett masterprogram inom informationsteknik.Arbetsområden

Då teknikutvecklingen aldrig tar paus får du som IT- ingenjör räkna med att ständigt vara nyfiken och aktivt jobba för att lära dig nya saker. Som kreativ nytänkare kan du bland annat arbeta som systemarkitekt, spelutvecklare, interaktionsdesigner, projektledare eller forskare. Arbetsgivarna är allt från välkända IT-företag till mindre start-ups. Dessutom finns det goda förutsättningar för att låta egna idéer blomstra under utbildningen – något som lägger en bra grund till eget företagande.

 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Complex Adaptive Systems
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Data Science and AI
Engineering Mathematics and Computational Science
Entrepreneurship and Business Design 
High-performance Computer Systems​
Industrial Ecology
Interaction Design and Technologies 
Lärande och ledarskap
Management and Economics of Innovation
Software Engineering and Technology​​​​​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

​Fråga en student 


Namn Eli Knoph
Ålder
 22
Läser
 Informationsteknik


Hejsan!
Mitt namn är Eli och pluggar Informationsteknik här på Chalmers! 

Jag har länge haft ett intresse för vad man kan göra med en dator. När jag var liten brukade jag experimentera med hemsidors kod genom att ändra färgkoderna, och då kände jag mig som en riktig hacker. Att lösa sådana kreativa problem - fast aningen större nu - är fortfarande något jag tycker är superroligt. Det var därför jag sökte till teknikprogrammet på gymnasiet och sedan till IT på Chalmers.

Trots mitt intresse för datorer hade jag knappt programmerat när jag började på Chalmers, vilket heller inte är ett krav. Under de första veckorna får man en introduktion till programmering och även repetition i matematik, så du ska verkligen inte vara orolig över att inte ha rört en rad kod eller om det var längesedan du läste matematik! 

På IT-sektionen finns det mycket att göra eller engagera sig i. Alltifrån brädspel och fika till pubrundor och finsittningar! Genom att vara engagerad i en förening träffar man många intressanta människor, både inom IT-sektionen och utanför. Det låter klyschigt men man får faktiskt kompisar för livet!

Efter utbildningen är möjligheterna många, du kan bli UX-designer, projektledare, spelutvecklare, konsult, systemutvecklare o.s.v. Det är främst ditt intresse som styr var du hamnar!

Har du några frågor om utbildningen, studentlivet eller något annat? Hör av dig!​

Publicerad: fr 25 sep 2020.