Göran Wendin

Professor vid institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap, avdelningen Kvantteknologi

Min forskning handlar om de fysikaliska principerna bakom okonventionella datorer, speciellt kvantdatorer och neuromorfa biologiska system. Utvecklingen sedan sekelskiftet har varit remarkabel, och det har öppnat upp ett stort område med enorma utvecklingsmöjligheter.

Min forskning har framför allt två mål:
(1) att bidra till att skapa en praktisk supraledande kvantdator för digital simulering av avancerade kemiska problem; och (2) att utveckla pedagogiskt material för att förklara hur modern fysik - speciellt kvantfysik - kommer att påverka biologi och medicin och skapa banbrytande interdisciplinära framsteg.

Jag delar mina intressen med en stor del av vetenskapssamhället. Jag vill påstå att ämnesområdena och resultaten är redan av stort intresse för såväl allmänheten som industrin. Vi är nu på nivån ”kvantutbildning” och närmar oss ”kvanttillämpningar”, med enkla exempel och avancerade tillämpningar. Hur detta kommer att påverka samhället återstår att se. Hur som helst kommer det att i grunden påverka den teknologiska nivån.

Sidansvarig Publicerad: ti 16 jan 2018.