Föreläsning
Evenemanget har passerat

Välkommen till föreläsning med 2021 års Nobelpristagare i medicin

Bild 1 av 1
Decorative
Använd QR-koden eller länken nedan för att anmäla dig!

2021 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin Ardem Patapoutian håller föreläsningen “How do you feel? The molecules that sense touch" 8 december. Du är välkommen att delta! 

 

Översikt

Evenemanget har passerat

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2021 delades lika mellan Ardem Patapoutian och David Julius för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. 

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet skrev i samband med beslutet om Nobelpriset:

”Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss. I vårt dagliga liv tar vi dessa sinnesintryck för givna, men hur översätts temperatur och tryck till nervsignaler?
Årets Nobelpristagare har besvarat denna fråga. David Julius använde kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Ardem Patapoutian använde en sinnrik metod för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.

Upptäckterna utgjorde startskottet för en snabb utveckling som innebär att vi nu förstår hur förnimmelse av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem. Pristagarnas banbrytande upptäckter har därigenom förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen.”

Sedan 2000 bedriver Ardem Patapoutian sin forskning vid Scripps Research, La Jolla, Kalifornien där han är professor vid the Department of Neuroscience.