Seminarium
Evenemanget har passerat

Kan lokala energigemenskaper slå ut dagens elnätsföretag?

Bild 1 av 1
Illustration. hus, solenergi
EU har introducerat regler som gör det tillåtet för fastighetsägare att bygga gemensamma energisystem utan att det kan hindras av dem som tidigare har haft monopol för energiöverföring mellan fastigheter. En energigemenskap är en sammanslutning av medlemmar som producerar, konsumerar, lagrar och/eller säljer energi inom gemenskapen. Foto: Pixabay

Entreprenören Jonas Birgersson, som drev utvecklingen av bredband och konkurrerade ut telesystemets kopparledningar, tänker göra samma sak med dagens elnät. Det finns många frågor som: Är det tekniskt, ekonomiskt och juridiskt möjligt?

Översikt

Evenemanget har passerat
  • Datum:Startar 15 oktober 2024, 12:00Slutar 15 oktober 2024, 14:00
  • Plats:
    Chalmers Conference center, RunAn, Chalmersplatsen 1, Chalmers Campus Johanneberg
  • Språk:Swedish
  • Anmäl dig senast:14 oktober 2024
Anmäl dig till seminariet (Öppnas i ny flik)

EU introducerade för några år sedan regler som gör det tillåtet för fastighetsägare att bygga gemensamma energisystem utan att det kan hindras av dem som tidigare har haft monopol för energiöverföring mellan fastigheter. En energigemenskap är en sammanslutning av medlemmar som producerar, konsumerar, lagrar och/eller säljer energi inom gemenskapen.

I Sverige har hittills inte många använt sig av den möjligheten. Men det kan vara på väg att ändras då elnätbolagens avgifter blivit en allt större del av hushållens elkostnader och teknisk och industriell utveckling av batterier och elektronik inom bilindustrin gjort det billigare med lokal elsystem.

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen nyligen redovisat en utredning om hur Sveriges lagstiftning ska utvecklas när det gäller förutsättningarna för energigemenskaper och eventuellt behov av främjandeinsatser.

Vid seminariet,16 oktober, medverkar entreprenören Jonas Birgersson, Eric Zinn, hållbarhetschef från Göteborg Energi, Chalmersforskaren David Steen och Tula Ekengren, uppdragsledare från Energimyndigheten. Tillsammans ska de diskutera och ge perspektiv på innebörden av energigemenskaper.

Seminariet är gratis, föranmälan krävs senast
1 oktober. Det serveras en lunchwrap från kl 11:45 och mingel & fika vid seminariets slut.

Tid & plats: 12:00 – 14.00. Chalmers Konferenscenter, RunAn, Chalmers platsen 1, Campus Johanneberg. 
Språk svenska.


Program:

  • Moderator, Jimmy Ehnberg,  Chalmers tekniska högskola.
  • Jonas Birgersson, Styrelseordförande ViaEuropa Sverige.
  • Eric Zinn, Hållbarhetschef, Göteborg Energi,
  • David Steen, senior forskare vid Chalmers med fokus på bland annat integrerade energisystem, flexibilitetsmarknader och bidirektionell elbilsladdning.
  • Tula Ekengren, Uppdragsledare, Energimyndigheten.
  • Moderatorlett panelsamtal
  • 14:00 Fika&mingel.


Relaterat:

Energimyndighetens utredning om energigemenskaper: Förutsättningar och förslag på främjandeinsats


Seminariet är en del i Styrkeområde Energis Initiativseminarium 2024.