
Hur kan vi lagra sommarens värme för vinterns energibehov och samtidigt främja Sveriges omställning till ett fossilfritt energisystem? Välkommen till ett högaktuellt seminarium där ledande experter ger perspektiv på den senaste forskningen och utvecklingen inom värmelagring och energisystem.
Översikt
- Datum:Startar 29 november 2024, 12:00Slutar 29 november 2024, 13:30
- Plats:Veras gräsmatta, Vera Sandbergs allé 8, Chalmers Campus Johanneberg
- Språk:Swedish
- Anmäl dig senast:20 november 2024
På seminariet lyfter vi hur nya och etablerade teknologier kan bidra till säsongslagring av värme och hållbara energisystem i Sverige.
Seminariet ger dig:
- Insikt i hur innovativa värmelagringstekniker kan möta Sveriges framtida energibehov.
- Möjlighet att ta del av den senaste forskningen och hur teknologin kan tillämpas i praktiken.
- En plats för att diskutera och nätverka med experter och kollegor inom fältet.
Seminariet är gratis, föranmälan krävs senast
10 november. Det serveras en lunchwrap från kl 11:30 och mingel & fika vid seminariets slut.
Tid & plats: 12:00 – 13.30. Veras gräsmatta, Vera Sandbergs Allé 8, Chalmers Campus Johanneberg.
Språk svenska.
Program:
- Välkomna: Moderator, Lars Ekberg, biträdande professor, Installationsteknik, Chalmers.
- Värmelagringens roll i framtidens byggnader och fjärrvärmenät. Pär Johansson, docent, Byggnadsteknologi, Chalmers, inleder seminariet med en kort översikt över forskningsinsatserna inom värmelagring. Genomgång av pågående forskningsprojekt och aktuella trender inom värmelagring, sett i ett internationellt sammanhang.
- Tankvärmelager – en hållbar lösning för energisystemet. Hans-Olof Larsson, Granitor Rodoverken, presenterar de senaste innovationerna inom tankvärmelager för fjärrvärmesystem, 2-zon högtempererade tankar. Den nyutvecklade spiralmetoden från Granitor effektiviserar byggandet av stora tanklager vilket sparar både tid och minskar kostnader.
- Säsongslagring av värme med spricklagerteknik. Jan Bergland, Hydroc, i samarbete med Tekniska verken i Linköping, testar en ny metod för värmelagring i berggrunden. Metoden innebär att skapa sprickor i berggrunden, värma upp grundvattnet vid överskottsvärme och lagra värmen i berget för senare användning, exempelvis från sommar till vinter. Pågående testförsök i Vallastaden i Linköping presenteras med aktuella resultat och slutsatser.
- Storskalig säsongslagring av värme – etablerade tekniker och vägen framåt. Bijan Adl-Zarrabi, biträdande professor, Byggnadsteknologi, Chalmers, presenterar resultat och slutsatser från nyligen avslutade EU-projekt om stora värmelager för fjärrvärmesystem där Chalmers har medverkat. Pågående forskning om stora värmelagringssystem och framtida möjligheter och utmaningar för integration av dessa i svenska energivärmesystem diskuteras.
- Moderatorlett panelsamtal
- 14:00 Fika&mingel.
Seminariet är en del i Styrkeområde Energis Initiativseminarium 2024.